Skip to main content
x
Type a word
Category of Technology / Product

ID : tm3403115002


Applikasi
Minyak Pati Kayu Manis
Komersial Dalam Diet Ikan
Kerapu Untuk Kawalan
Parasit Lintah Laut


Inovasi ini terhasil semasa menjalankan kajian pemantauan dan
pengawalan serangan ektoparasit pada ikan ternakan di sangkar.Dalam tempoh kajian tersebut, pemerhatian kasar pada benih ikanyang dijangkiti lintah laut menunjukkan tanda-tanda klinikal seperti pendarahan dan luka di badan, mata atau sirip pada setiap bulan pertama kemasukan benih ke sangkar. Inovasi penggunaan pati minyak kayu manis komersil dalam diet ikan kerapu selama 2 minggu di peringkat hatceri merupakan satu usaha meningkatkan daya tahan ikan terhadap semua serangan penyakit sebelum dipindahkan ke sangkar. Aplikasi pati minyak kayu manis komersil didapati dapat mengurangkan sebanyak 70% tanda-tanda klinikal yang biasa dikesan pada bulan pertama kemasukan benih dalam sangkar. Begitu
juga dengan pengurangan 20% jangkitan parasit lintah laut pada benih ikan kerapu dalam sangkar pada minggu 4. Inovasi ini mudah digunakan dan diapplikasi pada 2 minggu pertama sebelum benih ikan kerapu dimasukkan ke sangkar. Inovasi ini masih dalam peringkat penambahbaikan dari segi kaedah penyimpanan di lokasi sangkar.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403215003


Break And Protect : Alat Untuk Mengawal Infestasi Lintah Marin Terhadap Ikan Marin Ternak

Inovasi ini tercetus semasa mencari penyelesaian kepada masalah serangan ektoparasit iaitu lintah laut dalam ternakan ikan kerapu.Inovasi ini menggunakan pendekatan saintifik maklumat kitaran hidup parasit.Inovasi ini boleh mengurangkan bilangan parasit lintah laut pada ikan dan seterusnya mengurangkan risiko ancaman pesakit sekundari seperti penyakit sisik tanggal, reput ekor dan sirip,Keadaan bentuk inovasi turut mengurangkan masalah kanibalisma dalam ternakan ikan kerapu di dalaam sangkar dan sekaligus meningkatkan produktiviti ternakan dan sekaligus meningkatkan pengeluaran ikan ternak marin.
Konsep ini adalah menggunakan substrat yabf diletakkan dalam sangkar ikan kerapu bagi tujuan lintah melekat dan bertelur di substrat tersebut dan dalam masa tertentu, substrat tersebut perlu dikeluarkan daripada sangkar ikan untuk tujuan pemutusan kitaran hidup lintah.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403315004


Cacing Nightcrawlers :Makanan Tambahan Bernutrien Untuk Induk Udang Galah

Untuk menjimatkan kos makanan induk udang yang bebas penyakit,FRI Pulau Sayak telah membangunkan teknik penghasilan cacing African Nightcrawlers (Eudrilus sp.) dengan menggunakan tangkitangki yang tekah bocor atau rosak tanpa menggunakan najis haiwan.
Kajian penternakan cacing tanah Nightcrawlers telah dimulakan
pada pertengahan tahun 2011. Penternakan cacing menggunakan
30 unit tangki gentian kaca (100 kg) dengan dasar berbentuk kon untuk memudahkan aliran keluar air baja organik melalui salur air di bahagian bawah. Sebanyak 20 ekor induk Nightcrawlers dimasukkan ke dalam setiap tangki yang mengandungi 60 kg campuran tanah dan pasir. Pemberian campuran makanan khas berserta air diberikan setiap hari. Selepas tujuh bulan beroperasi, sebanyak 700-1,000 g cacing Nightcrawlers boleh dihasilkan setiap hari atau sebanyak 21 kg setiap bulan. Setelah penuaian, cacing tersebut dibersihkan dan sedia untuk diberi makan terus kepada induk udang galah atau dijual. Berdasarkan kaedah penjualan RM200/kg cacing adalah berserta 70% berat tanah,
maka berat kasar sebanyak 63 kg dengan pendapatan sehingga
sekurang-kurangnya RM12,000 sebulan boleh dicapai. Induk-induk liar diperolehi dan kajian ternakan menggunakan pelbagai nisbah campuran tanah dan pasir telah diuji. Hasil kajian mendapati, purata sebanyak 200 ekor benih-benih cacing Nightcrawlers bersaiz sekitar 10 mm terhasil daripada setiap ekor induk cacing Nightcrawlers dalam tempoh 12 hingga 14 hari. Tempoh enam hingga tujuh bulan diperlukan untuk benih-benih tersebut mencapai berat sekitar 1.5 g hingga 2.0 g seekor, sebelum dituai untuk dijadikan sebagai makanan
tambahan induk udang galah. Penyaringan virus Nodavirus udang pada cacing Nightcrawlers dibuat secara berkala menggunakan kaedah PCR untuk memastikan bahawa tiada virus Nodavirus dikesan pada cacing tersebut.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403415005


DOFia Red : Strain Tilapia Merah Yang Ditambahbaik

Dalam kajian ini, induk-induk tilapia merah dari pusat-pusat pembenihan dan kolam-kolam ternakan di Semenanjung Malaysia telah dikumpulkan dan penilian prestasi telah dijalankan di FRI Glami Lemi,Negeri Sembilan.Empat stok baka terbaik telah dipilih dan dikacuk dalam corak diallel yang lengkap dan keluarga yang terhasil dipindahkan ke Pusat Pemgembangan Akuakultur (PPA) di Jitra.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403515006


Pembangunan Baka Dan Penambaikan Genetik Udang Galah
(Macrobrachium Rosenbergii)


FRI Pulau Sayak telah menghasilkan induk domestikasi yang
dipertingkatkan dari segi genetik dan prestasi. Dengan adanya
program pembangunan baka ini produktiviti dapat ditingkatkan
dengan penggunaan induk-induk dari strain yang berkualiti. Selain prestasi yang baik, program ini juga mampu membekalkan induk sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor permintaan dan cuaca. Dari segi penyakit pula, tidak ramai yang melakukan saringan terhadap induk yang digunakan. Jangkitan secara horizontal iaitu daripada induk kepada anak akan menjejaskan kadar hidup serta tumbesaran dikolam kelak. Hasil inovasi ini, bekalan induk yang diketahui status kesihatannya, prestasi tumbesaran dan keturunannya dapat digunakan secara meluas di negara ini.Dalam proses pembakaan ini, 4 sumber induk berbeza yang dikenali sebagai populasi asas telah digunakan. Sumber tersebut diperolehi daripada Sg Muda (Kedah), Sg Teluk Intan (Perak), Sg Timun (Negeri Sembilan) dan Sg Muar (Johor). Melalui kacukan secara sistematik dan
saintifik, 8 kumpulan baka yang baru diperolehi. Setiap baka dinilai dan baka yang terbaik digandaan untuk dijadikan induk. Seterusnya diedarkan kepada hatcheri yang memerlukannya. Saringan terhadap penyakit terutamanya bawaan virus keputusan 100% bebas daripada MrNv. Prestasi setiap baka pada setiap generasi dinilai berdasarkan jumlah peneluran dan prestasi dikolam. Dalam jangkamasa panjang,
pembangunan induk secara sistematik dan terancang dapat membantu menghasikan baka induk SPF dan induk membolehkan kebergantungan terhadap induk liar dikurangkan, bekalan rega berterusan dan ancaman biakbaka dalam diminimakan. Bekalan induk juga dijangka dapat dihasilkan sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor musim. Selain itu program ini berjaya meningkat jumlah peneluran per induk.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403615007


Penggunaan Sprinkler Dalam Meningkatkan Pengeluaran
Benih Udang Galah


Satu teknik bagi mengatasi masalah ini di hatcheri telah dibangunkan iaitu dngan menggunakan sprinkler (alat penyiram) yang dipasang di dalam tangki asuhan benih. Penggunaan sprinkler telah membantu mengurangkan masalah kematian benih udang galah yang melekat pada dinding tangki dan sekaligus meningkatkan pengeluaran benihudang galah. Sprinkler dipasang dalam tangki pembenihan bermula pada peringkat 10 pembenihan mengikut kesesuaian dan keadaan tangki. Sprinkler dipasang di dalam atau di bahagian atas tangki. Alat ini akan menyemburkan air pada bahagian dinding tangki secara sekata dan seterusnya menolak larva yang melekat pada dinding
supaya jatuh kembali ke dalam tangki. Jumlah dan bilangan sprinkler bergantung kepada saiz tangki. Tangki berisipadu 2-3 tan hanya memerlukan satu unit sprinkler sahaja yang berharga RM 70.00.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403715008


PrimZeat : Makanan lembab induk udang dan ikan laut bebas penyakit

Penghasilan makanan pematangan induk udang bebas penyakit (PrimEZeat) terdiri dari bhan-bahan segar yang diketahui formulasinya dalam bentuk pes melekit.Disediakan dengan pensterilan secara pemanasan untuk menghasilkan produk makanan lembab khas pematangan induk udang galah,udang laut dan ikan laut.Kajian pemakanan yang dilaksanakan keatas induk udang harimau dan udang galah berjaya menunjukkan bahawa PrimEZeat tidak membawa kesan negatif keatas kesihatan udang harimau Fekunditi induk udang galah yang diberi PrimEZeat didapati setara berbanding induk udang galah yang diberi makanan konvensional.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403815009


Protokol Ternakan Mikroalga Effisien Meningkatkan Produktiviti Ikan Marin

Inovasi yang dibangunkan adalah kaedah menggunakan pensterilan dry vapour. Teknik ini menggunakan inkubator yang diubahsuai menjadi oven pemanas pada suhu 125C untuk 2 jam atau 70C untuk 4 jam. Suhu ini sesuai untuk pensterilan air laut bagi tujuan ternakan mikroalga dalam kelalang 2 L. Kaedah ini dapat mensterilkan lebih banyak isipadu air laut berbanding dengan autoklaf yang hanya mempunyai isipadu pensterilan yang kecil.Kepekatan sel Nannochloropsis mencapai 50 juta sel/ml menyamai dengan kaedah menggunakan autoklaf. Ternakan 30 L dalam makmal basah dengan pendingin hawa dapat dielakkan dengan digantikan ternakan di luar bangunan dalam tangki kaca 50 L. Ini telah menjimatkan penggunaan tenaga elektrik.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403915010


Sistem Aruhan Zooplankton Dalam Ternakan Udang Harimau

Sistem ini dapat meningkatkan jumlah zooplankton di dalam kolam
ternakan udang marin dengan menggunakan detritus. Detritus
diperolehi daripada bahan-bahan terbuang, murah dan mudah
diperolehi seperti hampas soya, pelet yang rosak, tepung ikan,
dedak padi, sekam dan lain-lain.
Komponen tangki pengasingan terdiri daripada satu unit pam
separa tenggelam, tangki bersaiz 6 X 4 X 3, extension wayar
penyambung, alat pengawal masa (timer), skrin penapis 100 m,
blower dan paip. Pam bersaiz kecil adalah memadai untuk tujuan
pengepaman air dari kolam ke tangki pengasingan.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3110112072


Zahra Collagen: Halal Hydrolysed Fish Collagen for Food Supplements

This invention provides a method of producing halal collagen with trade name Zahra Collagen from fish scales using a simple extraction technique. This new inventions is also economically in extracting halal collagen from fish scales within shorter processing time.

Tanjung Malik Perak

ID : tm3110212073


Web-Based Alignment of University Student's Asessment With the Academic Programs Learning Outcomes

All universities in Malaysia aspire to produce Malaysian citizens who are knowledgeable competent and able to contribute to the betterment of the society and the nation at large through their academic programs. To achieve this aim, the academic programs offered by the universities must incorporate learning outcomes that includes the holistic development of students' cognitive, affective and psychomotor domains of learning and also the development of students soft competencies.

Tanjung Malik Perak

ID : tm3110312074


WARIS- Wireless Automated Irrigation System

The global demand for agriculture production is expanding rapidly and there are many niches that Malaysia could exploit, given our natural sources advantages.

Tanjung Malik Perak

ID : tm3110412075


Visualisation Approach Teaching Aid (VATA) For Teaching And Learning Science

Demonstrations and laboratory experiences have always been considered essentials for the reinforcement and understanding of science concepts. Visualization of phenomena through such techniques as demonstrations, simulations, model, real-time graphs, and video is an important component of learning science, and these techniques can contribute to students understanding of science concepts by attaching mental images to these concepts.

Tanjung Malik Perak

ID : tm3110512076


UPSI Integrated Management System - UIMS (Sistem Maklumat Bersepadu UPSI - SMBU)

UPSI Integrated Management System (UIMS) is one of the initiative embarked by the Universiti Pendidikan Sultan Idris in 2003 with the aim of implementing an integrated campus-wide application system to support the university functions. Today UPSI is aware of increased productivity through its UIMS, which has been designed to be the single source of interaction with UPSI's corporate information and the focal point for employees and students conducting there day-to-day business. UIMS provides UPSI's employees as well as students with an instant access to the applications, information and tools they need to perform their job and activities. UIMS is a web-based information management system, designed to automate the entire operations within a university. Yhe core UIMS applications are Student Information System, Human Resources & Administration System, Financial Information System, Learning Management System and Community Portal. These core components are closely integrated to support the community with seamless access to information stored in these systems.

Tanjung Malik Perak

ID : tm3110612077


UPSI EJOURNAL

See attachment

Tanjung Malik Perak

ID : tm3110712078


Universal Serial Data Logger for Science Experiments

Most schools, pre-universities and colleges in Malaysia are still using conventional techniques in performing their scientific experiments. A low cost data logger gadget has been developed at Jabatan Fizik, Universiti Pendidikan Sultan Idris for computerized science experiments and demonstration purposes. most sensors produced voltage signals, utilization of data logger is necessary for computer based experiments. This gadget utilizes microcontroller and serial communication to carry out data acquisition task. A computer programming has been developed to record, process, display data and plots on the computer screen.

Tanjung Malik Perak

ID : tm3110812079


Universal Mass Balance

On the earth, mass of an object is measured using a balance based on the Hookes Law where the compression of an active element in the balance is directly related to the gravitational force acting on the object. However, recalibration of the balance is required when the gravitational value at the measurement position changes. In the space, where the gravity is approaching null, the balance becomes useless as no compression is detectable by the active element. A few methods have been proposed for mass measurement in the space where gravity is negligibly small. Therefore, we designed a simple space mass balance which is not only useful in the space, but it can use at any gravitational values.

Tanjung Malik Perak

ID : tm3110912080


Triz Puzzle Z : Gamification of Inventive Problem-Solving for Teenage Learners

Triz Puzzle Z is a sequel of Triz puzzle mobile game which features 40 inventive problem-solving principles via 80 puzzles. It is created to help teenagers to overcome steep learning curve, affording them to apply Triz in the game and real-life. A strategy guide is prepared for debriefing learners.

Tanjung Malik Perak

ID : tm3111012081


Tool to assess numeracy understanding level

See Attachment

Tanjung Malik Perak

ID : tm3111112082


TI-Nspire CX-Based Learning Environment for Enhancing Mathematics Students' Higher Order Thinking

The TI-Nspire CX is a mobile device developed by Texas Instrument that can be used in the mathematics classroom. A learning environment based on this mobile device was designed to help secondary school students to enhance their higher order thinking. In a traditional mathematics classroom, students have difficulties developing their higher order thinking. Through the TI-Nspire-based learning environment, students will get to develop a greater understanding of the mathematical concepts and ideas and enhance their creative thinking, critical thinking and mathematical thinking abilities such as mathematical problem solving, reasoning, communication, connection and representation. In the TI-Nspire-based learning environment, students will be provided with tasks that requires students to perform mathematical exploration, investigation, problem solving and modelling. The tasks will provide students with opportunities to use mathematical tools systematically in solving problems and be engaged in investigation and exploration of patterns and relationship to help them enhance their reasoning abilities and communication skills. The tasks will require students to model real world situations mathematically so that they can develop an understanding of the world through the model and of how the model can be used to make further prediction if changes were to occur to this situation. The TI-Nspire, as a mobile and inexpensive device can be of great help in reducing the challenge of developing and enhancing higher order thinking of students in the secondary mathematics classroom.

Tanjung Malik Perak

ID : tm3111212083


Thought Pattern Modification(TPM) Modules Based on Cognitive-Behavioral Therapy(CBT) in the development of student's positive thinking.

The construction of thought patterns modification(TPM) module is formulate based on cognitive-behavioral therapy(CBT) in the development of student's positive thinking. TPM-CBT modules are designed to be applied in 8 sessions of guidance group which include 22 group activities.

Tanjung Malik Perak

ID : tm3111312084


The Usage of Dammar In Emulsion Paint As Anti Fungal Agent

We found the anti fungus in dammars extract with different solvent which can inhibit the fungus such as Penicillium sp., Aspergillus sp., Fusarium sp., Trichoderma sp., and Curvularia sp.,. Normally synthetics anti fungus are used in paint formulation but in this research dammar or anti fungus in dammar are environmental friendly. The new emulsion paint formulation with dammar as anti fungus give the good result as other commercialize emulsion paint.

Tanjung Malik Perak

ID : tm3111412085


The ICT-Based Collaborative Teaching and Learning Environment

Biology-integrated CD-ROM course with Webtechnology. Bronze Medal Winners of IPTA Research and Development Exhibition 2005

Tanjung Malik Perak

ID : tm3111512086


The Formation of A Malaysian Nation: Policy on Strengtening of National Schools

This presentation is about the Malaysian education policy to integrate its multiethnic society in order to achieve the vision of a Bangsa Malaysia (A Malaysian Nation). At the primary level, National Schools (SK) are designed to play the role of encouraging interaction between the different ethnic groups. However the presence of other types of schools, particularly the Chinese Schools (SJKC) and Tamil Schools (SJKT) has caused constraints for the National Schools to attract pupils other than the Malays, namely the Chinese and the Indians. Efforts by the government to strengthen National Schools are found in the Education Development Master Plan 2006-2010 (EDMP). However the cultural needs of various ethnic groups is not seriously considered in the EDMP.

Tanjung Malik Perak

ID : tm3111612087


The Development of Strategic Green Lean Six Sigma Performance Measurement Systems for Automotive Industry

This research seeks to identify a comprehensive set of Strategic Green Lean Six Sigma Performance Measurement Systems and to develop a systematic tool to improve control plans in the automotive industry. The excel System-based content was structured according to the Green Lean Six Sigma and Balanced Scorecard Performance Improvement collaborative continuity as a vendor assessment tool. It is to manage the level of operation strategy and organizational performance. Strategic Green Lean Six Sigma Performance Measurement Systems benefits the automotive industry as a developing tool, methodology guideline and business engineering strategy.

Tanjung Malik Perak

Displaying 1 - 25 of 113

To Register New Technology and Product Click Here