Skip to main content
x
Type a word
Category of Technology / Product

ID : tm3403115002


Applikasi
Minyak Pati Kayu Manis
Komersial Dalam Diet Ikan
Kerapu Untuk Kawalan
Parasit Lintah Laut


Inovasi ini terhasil semasa menjalankan kajian pemantauan dan
pengawalan serangan ektoparasit pada ikan ternakan di sangkar.Dalam tempoh kajian tersebut, pemerhatian kasar pada benih ikanyang dijangkiti lintah laut menunjukkan tanda-tanda klinikal seperti pendarahan dan luka di badan, mata atau sirip pada setiap bulan pertama kemasukan benih ke sangkar. Inovasi penggunaan pati minyak kayu manis komersil dalam diet ikan kerapu selama 2 minggu di peringkat hatceri merupakan satu usaha meningkatkan daya tahan ikan terhadap semua serangan penyakit sebelum dipindahkan ke sangkar. Aplikasi pati minyak kayu manis komersil didapati dapat mengurangkan sebanyak 70% tanda-tanda klinikal yang biasa dikesan pada bulan pertama kemasukan benih dalam sangkar. Begitu
juga dengan pengurangan 20% jangkitan parasit lintah laut pada benih ikan kerapu dalam sangkar pada minggu 4. Inovasi ini mudah digunakan dan diapplikasi pada 2 minggu pertama sebelum benih ikan kerapu dimasukkan ke sangkar. Inovasi ini masih dalam peringkat penambahbaikan dari segi kaedah penyimpanan di lokasi sangkar.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403215003


Break And Protect : Alat Untuk Mengawal Infestasi Lintah Marin Terhadap Ikan Marin Ternak

Inovasi ini tercetus semasa mencari penyelesaian kepada masalah serangan ektoparasit iaitu lintah laut dalam ternakan ikan kerapu.Inovasi ini menggunakan pendekatan saintifik maklumat kitaran hidup parasit.Inovasi ini boleh mengurangkan bilangan parasit lintah laut pada ikan dan seterusnya mengurangkan risiko ancaman pesakit sekundari seperti penyakit sisik tanggal, reput ekor dan sirip,Keadaan bentuk inovasi turut mengurangkan masalah kanibalisma dalam ternakan ikan kerapu di dalaam sangkar dan sekaligus meningkatkan produktiviti ternakan dan sekaligus meningkatkan pengeluaran ikan ternak marin.
Konsep ini adalah menggunakan substrat yabf diletakkan dalam sangkar ikan kerapu bagi tujuan lintah melekat dan bertelur di substrat tersebut dan dalam masa tertentu, substrat tersebut perlu dikeluarkan daripada sangkar ikan untuk tujuan pemutusan kitaran hidup lintah.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403315004


Cacing Nightcrawlers :Makanan Tambahan Bernutrien Untuk Induk Udang Galah

Untuk menjimatkan kos makanan induk udang yang bebas penyakit,FRI Pulau Sayak telah membangunkan teknik penghasilan cacing African Nightcrawlers (Eudrilus sp.) dengan menggunakan tangkitangki yang tekah bocor atau rosak tanpa menggunakan najis haiwan.
Kajian penternakan cacing tanah Nightcrawlers telah dimulakan
pada pertengahan tahun 2011. Penternakan cacing menggunakan
30 unit tangki gentian kaca (100 kg) dengan dasar berbentuk kon untuk memudahkan aliran keluar air baja organik melalui salur air di bahagian bawah. Sebanyak 20 ekor induk Nightcrawlers dimasukkan ke dalam setiap tangki yang mengandungi 60 kg campuran tanah dan pasir. Pemberian campuran makanan khas berserta air diberikan setiap hari. Selepas tujuh bulan beroperasi, sebanyak 700-1,000 g cacing Nightcrawlers boleh dihasilkan setiap hari atau sebanyak 21 kg setiap bulan. Setelah penuaian, cacing tersebut dibersihkan dan sedia untuk diberi makan terus kepada induk udang galah atau dijual. Berdasarkan kaedah penjualan RM200/kg cacing adalah berserta 70% berat tanah,
maka berat kasar sebanyak 63 kg dengan pendapatan sehingga
sekurang-kurangnya RM12,000 sebulan boleh dicapai. Induk-induk liar diperolehi dan kajian ternakan menggunakan pelbagai nisbah campuran tanah dan pasir telah diuji. Hasil kajian mendapati, purata sebanyak 200 ekor benih-benih cacing Nightcrawlers bersaiz sekitar 10 mm terhasil daripada setiap ekor induk cacing Nightcrawlers dalam tempoh 12 hingga 14 hari. Tempoh enam hingga tujuh bulan diperlukan untuk benih-benih tersebut mencapai berat sekitar 1.5 g hingga 2.0 g seekor, sebelum dituai untuk dijadikan sebagai makanan
tambahan induk udang galah. Penyaringan virus Nodavirus udang pada cacing Nightcrawlers dibuat secara berkala menggunakan kaedah PCR untuk memastikan bahawa tiada virus Nodavirus dikesan pada cacing tersebut.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403415005


DOFia Red : Strain Tilapia Merah Yang Ditambahbaik

Dalam kajian ini, induk-induk tilapia merah dari pusat-pusat pembenihan dan kolam-kolam ternakan di Semenanjung Malaysia telah dikumpulkan dan penilian prestasi telah dijalankan di FRI Glami Lemi,Negeri Sembilan.Empat stok baka terbaik telah dipilih dan dikacuk dalam corak diallel yang lengkap dan keluarga yang terhasil dipindahkan ke Pusat Pemgembangan Akuakultur (PPA) di Jitra.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403515006


Pembangunan Baka Dan Penambaikan Genetik Udang Galah
(Macrobrachium Rosenbergii)


FRI Pulau Sayak telah menghasilkan induk domestikasi yang
dipertingkatkan dari segi genetik dan prestasi. Dengan adanya
program pembangunan baka ini produktiviti dapat ditingkatkan
dengan penggunaan induk-induk dari strain yang berkualiti. Selain prestasi yang baik, program ini juga mampu membekalkan induk sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor permintaan dan cuaca. Dari segi penyakit pula, tidak ramai yang melakukan saringan terhadap induk yang digunakan. Jangkitan secara horizontal iaitu daripada induk kepada anak akan menjejaskan kadar hidup serta tumbesaran dikolam kelak. Hasil inovasi ini, bekalan induk yang diketahui status kesihatannya, prestasi tumbesaran dan keturunannya dapat digunakan secara meluas di negara ini.Dalam proses pembakaan ini, 4 sumber induk berbeza yang dikenali sebagai populasi asas telah digunakan. Sumber tersebut diperolehi daripada Sg Muda (Kedah), Sg Teluk Intan (Perak), Sg Timun (Negeri Sembilan) dan Sg Muar (Johor). Melalui kacukan secara sistematik dan
saintifik, 8 kumpulan baka yang baru diperolehi. Setiap baka dinilai dan baka yang terbaik digandaan untuk dijadikan induk. Seterusnya diedarkan kepada hatcheri yang memerlukannya. Saringan terhadap penyakit terutamanya bawaan virus keputusan 100% bebas daripada MrNv. Prestasi setiap baka pada setiap generasi dinilai berdasarkan jumlah peneluran dan prestasi dikolam. Dalam jangkamasa panjang,
pembangunan induk secara sistematik dan terancang dapat membantu menghasikan baka induk SPF dan induk membolehkan kebergantungan terhadap induk liar dikurangkan, bekalan rega berterusan dan ancaman biakbaka dalam diminimakan. Bekalan induk juga dijangka dapat dihasilkan sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor musim. Selain itu program ini berjaya meningkat jumlah peneluran per induk.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403615007


Penggunaan Sprinkler Dalam Meningkatkan Pengeluaran
Benih Udang Galah


Satu teknik bagi mengatasi masalah ini di hatcheri telah dibangunkan iaitu dngan menggunakan sprinkler (alat penyiram) yang dipasang di dalam tangki asuhan benih. Penggunaan sprinkler telah membantu mengurangkan masalah kematian benih udang galah yang melekat pada dinding tangki dan sekaligus meningkatkan pengeluaran benihudang galah. Sprinkler dipasang dalam tangki pembenihan bermula pada peringkat 10 pembenihan mengikut kesesuaian dan keadaan tangki. Sprinkler dipasang di dalam atau di bahagian atas tangki. Alat ini akan menyemburkan air pada bahagian dinding tangki secara sekata dan seterusnya menolak larva yang melekat pada dinding
supaya jatuh kembali ke dalam tangki. Jumlah dan bilangan sprinkler bergantung kepada saiz tangki. Tangki berisipadu 2-3 tan hanya memerlukan satu unit sprinkler sahaja yang berharga RM 70.00.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403715008


PrimZeat : Makanan lembab induk udang dan ikan laut bebas penyakit

Penghasilan makanan pematangan induk udang bebas penyakit (PrimEZeat) terdiri dari bhan-bahan segar yang diketahui formulasinya dalam bentuk pes melekit.Disediakan dengan pensterilan secara pemanasan untuk menghasilkan produk makanan lembab khas pematangan induk udang galah,udang laut dan ikan laut.Kajian pemakanan yang dilaksanakan keatas induk udang harimau dan udang galah berjaya menunjukkan bahawa PrimEZeat tidak membawa kesan negatif keatas kesihatan udang harimau Fekunditi induk udang galah yang diberi PrimEZeat didapati setara berbanding induk udang galah yang diberi makanan konvensional.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403815009


Protokol Ternakan Mikroalga Effisien Meningkatkan Produktiviti Ikan Marin

Inovasi yang dibangunkan adalah kaedah menggunakan pensterilan dry vapour. Teknik ini menggunakan inkubator yang diubahsuai menjadi oven pemanas pada suhu 125C untuk 2 jam atau 70C untuk 4 jam. Suhu ini sesuai untuk pensterilan air laut bagi tujuan ternakan mikroalga dalam kelalang 2 L. Kaedah ini dapat mensterilkan lebih banyak isipadu air laut berbanding dengan autoklaf yang hanya mempunyai isipadu pensterilan yang kecil.Kepekatan sel Nannochloropsis mencapai 50 juta sel/ml menyamai dengan kaedah menggunakan autoklaf. Ternakan 30 L dalam makmal basah dengan pendingin hawa dapat dielakkan dengan digantikan ternakan di luar bangunan dalam tangki kaca 50 L. Ini telah menjimatkan penggunaan tenaga elektrik.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403915010


Sistem Aruhan Zooplankton Dalam Ternakan Udang Harimau

Sistem ini dapat meningkatkan jumlah zooplankton di dalam kolam
ternakan udang marin dengan menggunakan detritus. Detritus
diperolehi daripada bahan-bahan terbuang, murah dan mudah
diperolehi seperti hampas soya, pelet yang rosak, tepung ikan,
dedak padi, sekam dan lain-lain.
Komponen tangki pengasingan terdiri daripada satu unit pam
separa tenggelam, tangki bersaiz 6 X 4 X 3, extension wayar
penyambung, alat pengawal masa (timer), skrin penapis 100 m,
blower dan paip. Pam bersaiz kecil adalah memadai untuk tujuan
pengepaman air dari kolam ke tangki pengasingan.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3241413385


Write-Rite : Dsygraphic Children Writing Assistance

Write-Rite is a web-based software tool that allows dsygraphic children to practice the writing task with different level of difficulties. This product provides activities for dsygraphic children to work through to support them in developing the fundamental skills that handwriting demands.

Sintok Kedah

ID : tm3241513386


Wireless Electrical Switch based on Voice Control using Malay Syllable

Wireless Electrical Switch based on Voice Command is a wireless electrical switch that controls any electrical appliances using voice commands. It uses a speaker independent speech recognition method where no prior system speaker training is required. Any Malay word regardless of syllabus combination can be used. This real-time system uses Malay vowel recognition algorithm that extracts features from spoken words via a conventional microphone. These features are then classified using machine learning and statistical methods such as neural network and logistic regression.

Sintok Kedah

ID : tm3241613387


WebNRW: Web Based Non Revenue Water Management System

Non revenue water (NRW) figures for all the states in Malaysia are still above the Government targeted figures. The Government is keen on the NRW reduction programs as this will increased the revenue of the water authorities and indicated good governance.

Presently, NRW components have been identified by the water authority but there is no classification of NRW components in relation to the layout of the water distribution network. This is due to the unstructured data collection which resulted in difficulty in data consolidation. This make it impossible for the water authority to validate the NRW figures and therefore efforts in NRW reduction cannot be done.

A conceptual model for the water distribution network has to be formalized for the purpose of identifying the source/location of water loss and non revenue consumption. The NRW components will have to be classified according to the distribution network to capture the source and magnitude of the components. A work procedure to calculate and validate the NRW has to be formulated. This can be done when a detailed analysis on the distribution model and data is done.

Sintok Kedah

ID : tm3241713388


Web-based system to support mon-revenue water ( MRW) Management

Modeling the water system and the water system and the mon-Devenue water

Sintok Kedah

ID : tm3241813389


Web Based Virtual Tourism and 3D Handicraft Product Online

Recently, Virtual Reality (VR) is becoming more important in the world of tourism, especially as a tool for promotion and also entertainment (e.g. computer-generated amusements in leisure parks and virtual theme parks). Tourism activities have been expanding rapidly world wide and more people are traveling to the natural areas, converses the environment and sustains the well being of local people. Therefore, web based Virtual Tourism and E-Commerce sites begin to appear in the internet, making the virtual traveling and e-shopping more natural, attractive and fun experience. By using VR Panoramic technique for viewing the image 360?????, the experience of exploring a place and product display will be more exciting. The system also completed with the database of 3D handicraft product for every place that available in the VR panoramic views.

The development of Web Based Virtual Tourism and 3D Handicraft Products Online use some of the VR software that available in the market. The software used are MGI Photovista, MGI Photovista 3D Object and MGI Virtual Tour Maker. This system required a flexible manipulation, fast transmission and efficient storage for displaying the content. It consists of techniques that been used to develop web based system which are VR Panoramic view and VR Object Techniques.

Sintok Kedah

ID : tm3241913390


Web Application For Rural Crops: WebCrops

Rural areas need to have access to the most essential services. Delivering those services to rural areas can be done through the use of Information and Communication Technology (ICT). Considering the agricultural sector as one of the most important sectors in Malaysia, marketing agricultural products in rural areas is still achieved in traditional ways that do not employ the modern technology. This study introduces a new method for marketing agricultural products online that depends on visualizing the rural crops market for customers to expend the rural marketability. This study presents a WebCROPS prototype application for the case of Changlun, Kedah in Malaysia. WebCrops eliminates wholesalers, and focuses direct deals between farmers and customers.

Sintok Kedah

ID : tm3242013391


Web Agent Navigator

Studies have shown that there is a need to provide an alternative to the conventional keyboard and mouse input devices, not only because of the disability on the part of the users but also on the associated stress with the modes on interaction among normal people. To overcome all these difficulties, we invented Web Agent Navigator that applies a new approach using voice command in searching and navigating the web.

Sintok Kedah

ID : tm3242113392


VRTEM: Virtual Reality Technology In Museum

This study aims to identify the suitable model for building virtual museum and the essential elements for managing technology based product. Since the majority of these models derive from immersive virtual reality, a new architecture was formed with the basic elements involved in that environment. It has found that 3D models are a good attraction where user can experience the virtual as if it was reality. Lighting was used to brighten up the environment and the many interesting objects. Camera is used as an 'eye' view where users can freely walk through the environment from the camera view. collision detection was added in camera setting to ensure the collision in that environment truly occurs when user hits the project. While video are used to replace display screen in immersive environment, texture mapping are used to imitate reality surface objects. In addition, this study has discovered some design issues during development activity. This whole has adapted the Systems Development Research methodology. The key step includes the design and development of the Virtual Museum prototype itself. At the phase, besides management techniques of camera, lights and texture elements, the researcher also has succeeded in managing the walk through technique with collision detection and putting videos in VR. File management enable the researcher to access sources much easier. Indirectly, the development of this prototype has overcome these problems and answered the first research question all at one time. The outcome of this prototype was successfully developed using right development management techniques. Henceforth, this study also aims to test the usability of this system to users in using Technology Acceptance Model. Perceived usefulness, perceived ease of use and perceived enjoyment are the independent variables in testing intention to use by visitor. Theoretical framework was produced and hypotheses were developed and tested using Spearmen Correlation Matrix and Regression Analysis. It has found that all hypotheses were supported, where the most influent factor is Perceived Usefulness followed by Perceived Enjoyment and Ease of Use. The output of this research is the Virtual Museum prototype of Kedah State Museum, provided with interactivity and ability to represent the real physical environment digitally. Hopefully this research can be a guideline to virtual museum developers to develop video application and three dimension walk through system construction.

Sintok Kedah

ID : tm3242213393


Virtual Robot Arm In Assisting Robotics Students' Learning

Virtual Reality (VR), declared as the next step technologies after multimedia is believed to give a great impact in educational system as it provides alternative tools for teaching. With it enhance features it could be a turning point where it gives a new interesting and exciting environment that could motivate students' learning and interest in particular subjects. One of the benefits that VR offers is the ability to visualize physical object which student can have the trial and error session before actually practicing it on real things. Here comes to the point where the idea of having virtual robot in assisting students learning emerged. Instead of studying the physical robot in class, students can study the virtual robot on computer at home prior to class or even in the class itself

Students who ware taking the robotic courses in universities confront with the problems of the basic robotic principles understanding due to lack exposure. The same problem occurs in universities as more robotics equipment is needed to fulfill the needs of more students. The major problem facing many institution proposing a course in robotic is amount and type of students' exposure the real robots. It is important for the students to be exposed to the robots in their learning process. Due to the physical robot being expensive, many academics institution cannot facilitate enough robots to the entire class. Therefore, utilizing VR as a tool to develop fully-functional 3D virtual robots can substantially minimize the ownership cost.

This project focuses on utilizing VR technology for development of virtual robot to assist students' leaning. VR is a good solution to the hardware and time saving teaching method problem. This is due to its pervasive in its applications; the cost of the technology will eventually drop and the quality of experiences with VR system will improve.

With the prototype of virtual robot developed, its potential to oversea not only education but in construction, manufacturing, advertisement and marketing. For an example, firms and company can control their robot from the virtual robot. Training can be done preliminary by using virtual robot before handling physical robot. Hence this could reduce the cost of error during the manipulation of the physical robot.

The prototype developed can be commercialised to all of the institution which are teaching the robotics. It also have a potential to be commercialised to other industries which involved the robotic course.

Sintok Kedah

ID : tm3242313394


Virtual Property Visualization And Marketing Solution

One of the problems of marketing properties in Malaysia is that the buyers have to be financially committed before they are able to view the interested properties. This sometimes creates dissatisfaction among the buyers who wish to see the real properties before making any financial commitment. Consequently, many potential buyers face the problems of effectively searching for properties that comply with their specification. Building visualization based on the conventional technique such as blueprint, architectural drawing, cardboard model and predefined walkthrough animation have been used by architects, designers and building developers to explain their ideas to their clients. They are well known to be proficient in three-dimensional visualization from two-dimensional maps. However, their clients generally are not. The implication of incomplete and improper visual presentation is that it will cause poor communication between the architects, designers, developers and their clients which will normally ends up with clients' lost. This research suggest a technique for virtual building visualization and inspection and investigates how this technique helps in producing a complete, proper and effective visual building presentation. It involves the utilization of tools that are common amongst architects, engineers and designers i.e Auto CAD and 3DS Max, and Quest 3D for the creation of the prototype.

Sintok Kedah

ID : tm3242413395


Virtual Interview Trainer using Speech Recognition

Virtual Interview Trainer (VIT) is an application that prepares the students for job interviews by means of a virtual interview training method. It trains them by having an avatar to interact with asking common job interview questions. The interview is recorded and can be replayed for self-monitoring. This helps improve the confidence of the students to communicate in English. VIT has an integrated automatic speech recognition (ASR) capability which recognizes certain verbal responses. It uses a novel single frame spectrum envelope method which is faster to process speed and accuracy compared to conventional multiple frame speech recognition processes like Mel-Frequency Cepstral Coefficient (MFCC). This trainer also displays the interview performance score according to the interviewees verbal responses. If the interviewee failed to perform well, the avatar will angrily cut short the interview.

Sintok Kedah

ID : tm3242513396


Virtual Flood Management Support System

Flood is a type of natural disaster which needs prompt response from the responsible agencies in managing the emergency situation. In Malaysia, flood management involves multiple agencies that operate as one committee at three different levels; district, state and national. Flooding can occur at any time and any place due to the changes in global weather and development. People were caught in flooding unexpectedly due to unawareness of oncoming flood and agencies involved in providing assistance were unable to operate efficiently due to lack of information and uncertainty. The difficulties observed in manually managing flood at various levels and places in Malaysia have motivated this work in developing a virtual flood management support system.

Inefficient and delay in response during flooding is the major problem of disaster management in many places of the world especially in developing countries like Malaysia. This is due to the absence of the disaster management system that can be used by the flood committee. A computer support system is required in assisting the response committee to provide prompt response to the flood victims. The committee should be able to access the system virtually as communication between from one place to another is not possible during flooding. The system should be comprehensive enough in recording and providing data and information related to flood activities such as flood alertness, flood response and flood reporting.

Virtual flood management support system is developed to improve the overall flood management operation of the flood committee. The system is intended to record and provide information on flooding and support the various activities in the three phases of flooding: before, during and after.

The virtual flood management support system can be used by the flood management committee at either national, state or district level. This system provides, the management of flood response activities as well as producing reports when flood is over. Prompt response to the flood victims can be provided by the agencies that are responsible in managing the emergency situation. This system provides the recording of information related to the flood management support activities and the committee can use the information for decision making.

The system can be used by all flood management committee in Malaysia at various levels of management. It also can be customized to meet the international requirement of managing the flood operations.

Sintok Kedah

ID : tm3242613397


Virtual Building Visualisation and Inspection (VB-VIs)

Building visualisation based on the conventional technique such as blueprint, architectural drawing, cardboard model predefined walkthrough animation have been used by architects, designers and building developers to explain their ideas to their clients. They are well known to be proficient in three-dimensional visualisation from two-dimensional maps. However, their clients generally are not. The implication of incomplete and improper visual presentation is that it will cause poor communication between the architects, designers, developers and their clients which will normally ends up with clients' lost. This research suggests a technique for Virtual Building Visualisation and Inspection (VB-VIs) and investigates how this technique helps in producing a complete, proper and effective visual building presentation. It involves the utilization of tools that are common amongst architects, engineers and designers i.e. AutoCAD and 3DS Max and Quest3D for the creation of VB-VIs. Finally, this research discusses on the evaluation of the VB-VIs amongst the potential house/building purchasers. VB-VIs is a viable solution for architects, designers and developers in providing a cheaper, reliable and effective tool for visualisation and inspection of building designs.

The problems in conventional building visualisation and inspection are as follows:
??? Clients could not understand blueprints and architectural drawings
??? Cardboard models limit clients' view of buildings.
??? Predefined walkthrough animations are normally used for "high cost" and "big projects" only.
??? Clients are not able to appreciate building shape, colours and spatial features using conventional techniques.
??? Potential problems with buildings could not be detected using conventional techniques.

The VB-VIs provides engineers, architects, designers and their clients with:
??? Easier, faster and more effective visualisation and inspection of buildings.
??? Users are able to manoeuvre the building environment at their own pace.
??? Through visualisation, many unforeseen problems can be detected prior to building construction.
??? Convenient and easy access using normal computers.
??? Integrated 3D real-time visualisation and sound to enhance users' understanding of the building environment.

Sintok Kedah

ID : tm3242713398


Virtual Building Visualisation and Customisation (VB-ViC)

This research suggest a technique for Virtual Building Visualization and Customization (VB-ViC) and investigates how this technique helps in producing a complete, proper and effective communication between client and designers/developers. It involves the utilization of tools that are common amongst architects, engineers and designers i.e. AutoCAD and 3DS Max, and Quest3D for the creation of VB-ViC. Finally, this research discuss on the evaluation of VB-ViC amongst the potential house/building purchasers. VB-ViC is a viable solution for architects, designers and developers in providing a cheaper, reliable and effective tool for visualization and discussion of building design.

Sintok Kedah

ID : tm3242813399


Videography Lesson via FunEE Learning Material

Fun and Entertaining eLM(FunEE Learning Materials) is a concept that adopts the "reality TV show" in teaching and learning. Contents in FunEE materials are clasified into planned and unplanned. Planned content are outlined based on the course objectives.

Sintok Kedah

ID : tm3242913400


V-Hajj: Hajj, Umrah and Ziarah Training

The Lembaga Tabung Haji (LTH) provides courses for the pilgrims to facilitate them towards achieveng Haji mabrur. These courses which include "Kursus Bersiri", "Kursus Intensif", and "Kursus Haji Perdana" comprise of lectures (ceramah) and some practical sessions. However, the currently available courses have many restrictions and limitations. Even though there a re many forms of supplementary learning materials available in the market, none of them promotes active learning for their users. There is lacks of portable learning media as supplements to the existing and currently available courses that can be accessed anytime and anywhere. V-Haji is a computer application for learning to perform Haji, Umrah and Ziarah. It encompasses all the requirements, steps and procedures in performing the Haji and Umrah.It incorporates interactive multimedia and virtual environments which enables users to learn step-by-step Haji and Umrah procedures as well as participate in 3D environments in enhancing user experience in performing the tawaf,saie and jamrah.

Sintok Kedah

Displaying 1 - 25 of 133

To Register New Technology and Product Click Here