Skip to main content
x
Type a word
Category of Technology / Product

ID : tm3403115002


Applikasi
Minyak Pati Kayu Manis
Komersial Dalam Diet Ikan
Kerapu Untuk Kawalan
Parasit Lintah Laut


Inovasi ini terhasil semasa menjalankan kajian pemantauan dan
pengawalan serangan ektoparasit pada ikan ternakan di sangkar.Dalam tempoh kajian tersebut, pemerhatian kasar pada benih ikanyang dijangkiti lintah laut menunjukkan tanda-tanda klinikal seperti pendarahan dan luka di badan, mata atau sirip pada setiap bulan pertama kemasukan benih ke sangkar. Inovasi penggunaan pati minyak kayu manis komersil dalam diet ikan kerapu selama 2 minggu di peringkat hatceri merupakan satu usaha meningkatkan daya tahan ikan terhadap semua serangan penyakit sebelum dipindahkan ke sangkar. Aplikasi pati minyak kayu manis komersil didapati dapat mengurangkan sebanyak 70% tanda-tanda klinikal yang biasa dikesan pada bulan pertama kemasukan benih dalam sangkar. Begitu
juga dengan pengurangan 20% jangkitan parasit lintah laut pada benih ikan kerapu dalam sangkar pada minggu 4. Inovasi ini mudah digunakan dan diapplikasi pada 2 minggu pertama sebelum benih ikan kerapu dimasukkan ke sangkar. Inovasi ini masih dalam peringkat penambahbaikan dari segi kaedah penyimpanan di lokasi sangkar.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403215003


Break And Protect : Alat Untuk Mengawal Infestasi Lintah Marin Terhadap Ikan Marin Ternak

Inovasi ini tercetus semasa mencari penyelesaian kepada masalah serangan ektoparasit iaitu lintah laut dalam ternakan ikan kerapu.Inovasi ini menggunakan pendekatan saintifik maklumat kitaran hidup parasit.Inovasi ini boleh mengurangkan bilangan parasit lintah laut pada ikan dan seterusnya mengurangkan risiko ancaman pesakit sekundari seperti penyakit sisik tanggal, reput ekor dan sirip,Keadaan bentuk inovasi turut mengurangkan masalah kanibalisma dalam ternakan ikan kerapu di dalaam sangkar dan sekaligus meningkatkan produktiviti ternakan dan sekaligus meningkatkan pengeluaran ikan ternak marin.
Konsep ini adalah menggunakan substrat yabf diletakkan dalam sangkar ikan kerapu bagi tujuan lintah melekat dan bertelur di substrat tersebut dan dalam masa tertentu, substrat tersebut perlu dikeluarkan daripada sangkar ikan untuk tujuan pemutusan kitaran hidup lintah.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403315004


Cacing Nightcrawlers :Makanan Tambahan Bernutrien Untuk Induk Udang Galah

Untuk menjimatkan kos makanan induk udang yang bebas penyakit,FRI Pulau Sayak telah membangunkan teknik penghasilan cacing African Nightcrawlers (Eudrilus sp.) dengan menggunakan tangkitangki yang tekah bocor atau rosak tanpa menggunakan najis haiwan.
Kajian penternakan cacing tanah Nightcrawlers telah dimulakan
pada pertengahan tahun 2011. Penternakan cacing menggunakan
30 unit tangki gentian kaca (100 kg) dengan dasar berbentuk kon untuk memudahkan aliran keluar air baja organik melalui salur air di bahagian bawah. Sebanyak 20 ekor induk Nightcrawlers dimasukkan ke dalam setiap tangki yang mengandungi 60 kg campuran tanah dan pasir. Pemberian campuran makanan khas berserta air diberikan setiap hari. Selepas tujuh bulan beroperasi, sebanyak 700-1,000 g cacing Nightcrawlers boleh dihasilkan setiap hari atau sebanyak 21 kg setiap bulan. Setelah penuaian, cacing tersebut dibersihkan dan sedia untuk diberi makan terus kepada induk udang galah atau dijual. Berdasarkan kaedah penjualan RM200/kg cacing adalah berserta 70% berat tanah,
maka berat kasar sebanyak 63 kg dengan pendapatan sehingga
sekurang-kurangnya RM12,000 sebulan boleh dicapai. Induk-induk liar diperolehi dan kajian ternakan menggunakan pelbagai nisbah campuran tanah dan pasir telah diuji. Hasil kajian mendapati, purata sebanyak 200 ekor benih-benih cacing Nightcrawlers bersaiz sekitar 10 mm terhasil daripada setiap ekor induk cacing Nightcrawlers dalam tempoh 12 hingga 14 hari. Tempoh enam hingga tujuh bulan diperlukan untuk benih-benih tersebut mencapai berat sekitar 1.5 g hingga 2.0 g seekor, sebelum dituai untuk dijadikan sebagai makanan
tambahan induk udang galah. Penyaringan virus Nodavirus udang pada cacing Nightcrawlers dibuat secara berkala menggunakan kaedah PCR untuk memastikan bahawa tiada virus Nodavirus dikesan pada cacing tersebut.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403415005


DOFia Red : Strain Tilapia Merah Yang Ditambahbaik

Dalam kajian ini, induk-induk tilapia merah dari pusat-pusat pembenihan dan kolam-kolam ternakan di Semenanjung Malaysia telah dikumpulkan dan penilian prestasi telah dijalankan di FRI Glami Lemi,Negeri Sembilan.Empat stok baka terbaik telah dipilih dan dikacuk dalam corak diallel yang lengkap dan keluarga yang terhasil dipindahkan ke Pusat Pemgembangan Akuakultur (PPA) di Jitra.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403515006


Pembangunan Baka Dan Penambaikan Genetik Udang Galah
(Macrobrachium Rosenbergii)


FRI Pulau Sayak telah menghasilkan induk domestikasi yang
dipertingkatkan dari segi genetik dan prestasi. Dengan adanya
program pembangunan baka ini produktiviti dapat ditingkatkan
dengan penggunaan induk-induk dari strain yang berkualiti. Selain prestasi yang baik, program ini juga mampu membekalkan induk sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor permintaan dan cuaca. Dari segi penyakit pula, tidak ramai yang melakukan saringan terhadap induk yang digunakan. Jangkitan secara horizontal iaitu daripada induk kepada anak akan menjejaskan kadar hidup serta tumbesaran dikolam kelak. Hasil inovasi ini, bekalan induk yang diketahui status kesihatannya, prestasi tumbesaran dan keturunannya dapat digunakan secara meluas di negara ini.Dalam proses pembakaan ini, 4 sumber induk berbeza yang dikenali sebagai populasi asas telah digunakan. Sumber tersebut diperolehi daripada Sg Muda (Kedah), Sg Teluk Intan (Perak), Sg Timun (Negeri Sembilan) dan Sg Muar (Johor). Melalui kacukan secara sistematik dan
saintifik, 8 kumpulan baka yang baru diperolehi. Setiap baka dinilai dan baka yang terbaik digandaan untuk dijadikan induk. Seterusnya diedarkan kepada hatcheri yang memerlukannya. Saringan terhadap penyakit terutamanya bawaan virus keputusan 100% bebas daripada MrNv. Prestasi setiap baka pada setiap generasi dinilai berdasarkan jumlah peneluran dan prestasi dikolam. Dalam jangkamasa panjang,
pembangunan induk secara sistematik dan terancang dapat membantu menghasikan baka induk SPF dan induk membolehkan kebergantungan terhadap induk liar dikurangkan, bekalan rega berterusan dan ancaman biakbaka dalam diminimakan. Bekalan induk juga dijangka dapat dihasilkan sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor musim. Selain itu program ini berjaya meningkat jumlah peneluran per induk.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403615007


Penggunaan Sprinkler Dalam Meningkatkan Pengeluaran
Benih Udang Galah


Satu teknik bagi mengatasi masalah ini di hatcheri telah dibangunkan iaitu dngan menggunakan sprinkler (alat penyiram) yang dipasang di dalam tangki asuhan benih. Penggunaan sprinkler telah membantu mengurangkan masalah kematian benih udang galah yang melekat pada dinding tangki dan sekaligus meningkatkan pengeluaran benihudang galah. Sprinkler dipasang dalam tangki pembenihan bermula pada peringkat 10 pembenihan mengikut kesesuaian dan keadaan tangki. Sprinkler dipasang di dalam atau di bahagian atas tangki. Alat ini akan menyemburkan air pada bahagian dinding tangki secara sekata dan seterusnya menolak larva yang melekat pada dinding
supaya jatuh kembali ke dalam tangki. Jumlah dan bilangan sprinkler bergantung kepada saiz tangki. Tangki berisipadu 2-3 tan hanya memerlukan satu unit sprinkler sahaja yang berharga RM 70.00.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403715008


PrimZeat : Makanan lembab induk udang dan ikan laut bebas penyakit

Penghasilan makanan pematangan induk udang bebas penyakit (PrimEZeat) terdiri dari bhan-bahan segar yang diketahui formulasinya dalam bentuk pes melekit.Disediakan dengan pensterilan secara pemanasan untuk menghasilkan produk makanan lembab khas pematangan induk udang galah,udang laut dan ikan laut.Kajian pemakanan yang dilaksanakan keatas induk udang harimau dan udang galah berjaya menunjukkan bahawa PrimEZeat tidak membawa kesan negatif keatas kesihatan udang harimau Fekunditi induk udang galah yang diberi PrimEZeat didapati setara berbanding induk udang galah yang diberi makanan konvensional.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403815009


Protokol Ternakan Mikroalga Effisien Meningkatkan Produktiviti Ikan Marin

Inovasi yang dibangunkan adalah kaedah menggunakan pensterilan dry vapour. Teknik ini menggunakan inkubator yang diubahsuai menjadi oven pemanas pada suhu 125C untuk 2 jam atau 70C untuk 4 jam. Suhu ini sesuai untuk pensterilan air laut bagi tujuan ternakan mikroalga dalam kelalang 2 L. Kaedah ini dapat mensterilkan lebih banyak isipadu air laut berbanding dengan autoklaf yang hanya mempunyai isipadu pensterilan yang kecil.Kepekatan sel Nannochloropsis mencapai 50 juta sel/ml menyamai dengan kaedah menggunakan autoklaf. Ternakan 30 L dalam makmal basah dengan pendingin hawa dapat dielakkan dengan digantikan ternakan di luar bangunan dalam tangki kaca 50 L. Ini telah menjimatkan penggunaan tenaga elektrik.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403915010


Sistem Aruhan Zooplankton Dalam Ternakan Udang Harimau

Sistem ini dapat meningkatkan jumlah zooplankton di dalam kolam
ternakan udang marin dengan menggunakan detritus. Detritus
diperolehi daripada bahan-bahan terbuang, murah dan mudah
diperolehi seperti hampas soya, pelet yang rosak, tepung ikan,
dedak padi, sekam dan lain-lain.
Komponen tangki pengasingan terdiri daripada satu unit pam
separa tenggelam, tangki bersaiz 6 X 4 X 3, extension wayar
penyambung, alat pengawal masa (timer), skrin penapis 100 m,
blower dan paip. Pam bersaiz kecil adalah memadai untuk tujuan
pengepaman air dari kolam ke tangki pengasingan.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm289359906


Soft Pastel for Ceramic Underglazed Decoration Using Oxide Colorant

This invention is has been produced because of the difficulty of decoration application on ceramic surface and also to get soft pastel colorant product in Malaysian market. Oxide colorant has been proved which is able to substitute the industrial colorant as a main substance of soft pastel.

Seri Iskandar Perak

ID : tm289369907


RECLITE - Recycled Glass Lighting

Lampu hiasan merupakan antara produk yang sering menjadi tumpuan dalam rekaan seni hiasan dalaman. Kebanyakan lampu hiasan dihasilkan dalam pelbagai bentuk dan kriteria bagi memenuhi citarasa ramai.
- RECLITE menyumbang kepada faktor seni reka dalaman dengan aspek tambahan iaitu penggunaan bahan kitar semula dalam proses pengeluarannya.
- Bahan kitar semula yang diaplikasikan adalah merupakan kaca terbuang seperti serpihan-serpihan kaca kenderaan dapat diperolehi dengan mudah di bengkel-bengkel baikpulih kenderaan.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3284213813


Zip-Zap 3S

An effective multipurpose security system embedded into backpack. It runs in a system which alerts user on potential hazard such as snatch theft, pickpockets and anti-harassment. Alarm will trigger at the moment of action that act as self-defense mechanism.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3284313814


Wirelesshart Adaptor

The adaptor hosts a certified wirelesshart node and a low-power-consumption microcontroller which can be coupled with wired sensors, actuators to form a complete wireless closed-loop networked control system in industrial process plants. Significant wires can be saved if using this wireless adaptor.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3284413815


WC-DLC Tool

The main focus of this invention is to improve the surface hardening method in order to achieve high strength and quality, durable and low cost tool for welding of metal matrix composite. The main benefit of this project is reducing pollution as compared to conventional welding process.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3284513816


Wave

Wave is a wearable arm exoskeleton,built around an integrated system of visually interactive interface to assist patients with hemiparesis stroke in their rehabilitation and their daily life activities, striving to achieve social responsibilities and giving disabled individuals a meaningful life.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3284613817


VRTUALIZE: Road Safety

Vrtualize is a product which train children on how to cross the road safely and to create awareness on the importance of road safety. Children aged 6-8 years old will experience the real environment of crossing the road. User will have to cross three roads in order to get home safely using this system.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3284713818


Tri-promoted CZMZNS Catalyst

A green process for methanol production production via a catalytic CO2 hydrogenation reaction was developed. CO2 gas was used as a feedstock for the reaction at 523K and 2.25 MPA in the presence of tri-promoted copper-zinc catalyst which resulted in CO2 conversion of 19% and methanol selectivity of 99%.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3284813819


Torrefaction Process by Using Flue Gas and Its Product (torrefied biomass)

In this process, lignocellulosic biomass feedstock is torrefied by fluegan from boilers, and is converted into solid fuel with improved properties, such as higher calorific value, long shelf life and better grindability. In the existing process design, thermal energy is provided from partial combustion of biomass. Torrefaction medium is gas from torrefaction reactor or thermal oil. The process above proposed is free from the cost of partial combustion of biomass and inert thermal medium to carry thermal energy from thermal energy source to biomass to be torrefied.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3284913820


Thiomax Fertilizer Additive

Thiomax offers farmers and agronomist a precise and reliable means of increasing food production in an environmentally acceptable way. Thiomax, natural based additive, allow the benefit of maximizing nitrogen uptake by plant and reducing the negative impact of ammonia volatilization to the environment.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3285013821


Thermal Electric Generator for Passenger Car

Thermal Electric Generator System (TEGS) is a system to harness waste heat generated from the exhaust pipe of a passenger car. The objective of TEGS is to recover heat energy from the engine exhaust and convert the heat energy into electric energy.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3285113822


Therecoblock

Therecoblock is made of rubbercrete (Cement, Fly, Ash, Nano-silica, Sand and crumb rubber from scrap tires) which exhibits : High Strengths, Low density and thermal conductivity, high electrical resistivity, High noise reduction, impact absorption and ductility. Also, low price and green product.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3285213823


Stutter Manager

Stutter manager is an android mobile application designed to ameliorate stuttering problems. It is embedded with vocal learning exercise. Speech pathologists could monitor stutterers' progress by analyzing graphs of results and provide comments. This app supports remote monitoring.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3285313824


STANDALONE SOLAR PANEL FOR
HYDROGEN PRODUCTION


STANDALONE SOLAR PANEL, A
COMBINATION OF DYE SOLAR CELL AND
PHOTOELECTROCHEMICAL CELL IS CAPABLE OF
SPLITTING WATER BY HARVESTING SOLAR ENERGY
FOR HYDROGEN PRODUCTION. POTENTIAL FOR
INEXPENSIVE LARGE-SCALE PRODUCTION WHERE THE
DEPLOYMENT WILL BE IN VERTICAL CONFIGURATION
AS WALLS OF THE BUILDING.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3285413825


Solar-Driven Water Purification(SWAPT)

SWAPT consist of an integrated advance photoelectrochemical cell(PEC) and decorated dye-synthesized Solar Cell(DSC). An eco-friendly Bivo4 is deposited on the glass to minimize solar energy absorption while simultaneously purify the untreated water, hence optimize the quality of processing water.

Seri Iskandar Perak

ID : tm3285513826


Solar Vortex Engine For Power Generation (SVE)

This invention is solar updraft power generation system. It converts the solar energy to thermal in the absorber, then to kinetic energy in the air stream, and finally to electricity through wind turbine. The novelty that the system replaces the tall costly chimney by artificial tornado.

Seri Iskandar Perak

Displaying 1 - 25 of 121

To Register New Technology and Product Click Here