Skip to main content
x
Type a word
Category of Technology / Product

ID : tm3403115002


Applikasi
Minyak Pati Kayu Manis
Komersial Dalam Diet Ikan
Kerapu Untuk Kawalan
Parasit Lintah Laut


Inovasi ini terhasil semasa menjalankan kajian pemantauan dan
pengawalan serangan ektoparasit pada ikan ternakan di sangkar.Dalam tempoh kajian tersebut, pemerhatian kasar pada benih ikanyang dijangkiti lintah laut menunjukkan tanda-tanda klinikal seperti pendarahan dan luka di badan, mata atau sirip pada setiap bulan pertama kemasukan benih ke sangkar. Inovasi penggunaan pati minyak kayu manis komersil dalam diet ikan kerapu selama 2 minggu di peringkat hatceri merupakan satu usaha meningkatkan daya tahan ikan terhadap semua serangan penyakit sebelum dipindahkan ke sangkar. Aplikasi pati minyak kayu manis komersil didapati dapat mengurangkan sebanyak 70% tanda-tanda klinikal yang biasa dikesan pada bulan pertama kemasukan benih dalam sangkar. Begitu
juga dengan pengurangan 20% jangkitan parasit lintah laut pada benih ikan kerapu dalam sangkar pada minggu 4. Inovasi ini mudah digunakan dan diapplikasi pada 2 minggu pertama sebelum benih ikan kerapu dimasukkan ke sangkar. Inovasi ini masih dalam peringkat penambahbaikan dari segi kaedah penyimpanan di lokasi sangkar.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403215003


Break And Protect : Alat Untuk Mengawal Infestasi Lintah Marin Terhadap Ikan Marin Ternak

Inovasi ini tercetus semasa mencari penyelesaian kepada masalah serangan ektoparasit iaitu lintah laut dalam ternakan ikan kerapu.Inovasi ini menggunakan pendekatan saintifik maklumat kitaran hidup parasit.Inovasi ini boleh mengurangkan bilangan parasit lintah laut pada ikan dan seterusnya mengurangkan risiko ancaman pesakit sekundari seperti penyakit sisik tanggal, reput ekor dan sirip,Keadaan bentuk inovasi turut mengurangkan masalah kanibalisma dalam ternakan ikan kerapu di dalaam sangkar dan sekaligus meningkatkan produktiviti ternakan dan sekaligus meningkatkan pengeluaran ikan ternak marin.
Konsep ini adalah menggunakan substrat yabf diletakkan dalam sangkar ikan kerapu bagi tujuan lintah melekat dan bertelur di substrat tersebut dan dalam masa tertentu, substrat tersebut perlu dikeluarkan daripada sangkar ikan untuk tujuan pemutusan kitaran hidup lintah.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403315004


Cacing Nightcrawlers :Makanan Tambahan Bernutrien Untuk Induk Udang Galah

Untuk menjimatkan kos makanan induk udang yang bebas penyakit,FRI Pulau Sayak telah membangunkan teknik penghasilan cacing African Nightcrawlers (Eudrilus sp.) dengan menggunakan tangkitangki yang tekah bocor atau rosak tanpa menggunakan najis haiwan.
Kajian penternakan cacing tanah Nightcrawlers telah dimulakan
pada pertengahan tahun 2011. Penternakan cacing menggunakan
30 unit tangki gentian kaca (100 kg) dengan dasar berbentuk kon untuk memudahkan aliran keluar air baja organik melalui salur air di bahagian bawah. Sebanyak 20 ekor induk Nightcrawlers dimasukkan ke dalam setiap tangki yang mengandungi 60 kg campuran tanah dan pasir. Pemberian campuran makanan khas berserta air diberikan setiap hari. Selepas tujuh bulan beroperasi, sebanyak 700-1,000 g cacing Nightcrawlers boleh dihasilkan setiap hari atau sebanyak 21 kg setiap bulan. Setelah penuaian, cacing tersebut dibersihkan dan sedia untuk diberi makan terus kepada induk udang galah atau dijual. Berdasarkan kaedah penjualan RM200/kg cacing adalah berserta 70% berat tanah,
maka berat kasar sebanyak 63 kg dengan pendapatan sehingga
sekurang-kurangnya RM12,000 sebulan boleh dicapai. Induk-induk liar diperolehi dan kajian ternakan menggunakan pelbagai nisbah campuran tanah dan pasir telah diuji. Hasil kajian mendapati, purata sebanyak 200 ekor benih-benih cacing Nightcrawlers bersaiz sekitar 10 mm terhasil daripada setiap ekor induk cacing Nightcrawlers dalam tempoh 12 hingga 14 hari. Tempoh enam hingga tujuh bulan diperlukan untuk benih-benih tersebut mencapai berat sekitar 1.5 g hingga 2.0 g seekor, sebelum dituai untuk dijadikan sebagai makanan
tambahan induk udang galah. Penyaringan virus Nodavirus udang pada cacing Nightcrawlers dibuat secara berkala menggunakan kaedah PCR untuk memastikan bahawa tiada virus Nodavirus dikesan pada cacing tersebut.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403415005


DOFia Red : Strain Tilapia Merah Yang Ditambahbaik

Dalam kajian ini, induk-induk tilapia merah dari pusat-pusat pembenihan dan kolam-kolam ternakan di Semenanjung Malaysia telah dikumpulkan dan penilian prestasi telah dijalankan di FRI Glami Lemi,Negeri Sembilan.Empat stok baka terbaik telah dipilih dan dikacuk dalam corak diallel yang lengkap dan keluarga yang terhasil dipindahkan ke Pusat Pemgembangan Akuakultur (PPA) di Jitra.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403515006


Pembangunan Baka Dan Penambaikan Genetik Udang Galah
(Macrobrachium Rosenbergii)


FRI Pulau Sayak telah menghasilkan induk domestikasi yang
dipertingkatkan dari segi genetik dan prestasi. Dengan adanya
program pembangunan baka ini produktiviti dapat ditingkatkan
dengan penggunaan induk-induk dari strain yang berkualiti. Selain prestasi yang baik, program ini juga mampu membekalkan induk sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor permintaan dan cuaca. Dari segi penyakit pula, tidak ramai yang melakukan saringan terhadap induk yang digunakan. Jangkitan secara horizontal iaitu daripada induk kepada anak akan menjejaskan kadar hidup serta tumbesaran dikolam kelak. Hasil inovasi ini, bekalan induk yang diketahui status kesihatannya, prestasi tumbesaran dan keturunannya dapat digunakan secara meluas di negara ini.Dalam proses pembakaan ini, 4 sumber induk berbeza yang dikenali sebagai populasi asas telah digunakan. Sumber tersebut diperolehi daripada Sg Muda (Kedah), Sg Teluk Intan (Perak), Sg Timun (Negeri Sembilan) dan Sg Muar (Johor). Melalui kacukan secara sistematik dan
saintifik, 8 kumpulan baka yang baru diperolehi. Setiap baka dinilai dan baka yang terbaik digandaan untuk dijadikan induk. Seterusnya diedarkan kepada hatcheri yang memerlukannya. Saringan terhadap penyakit terutamanya bawaan virus keputusan 100% bebas daripada MrNv. Prestasi setiap baka pada setiap generasi dinilai berdasarkan jumlah peneluran dan prestasi dikolam. Dalam jangkamasa panjang,
pembangunan induk secara sistematik dan terancang dapat membantu menghasikan baka induk SPF dan induk membolehkan kebergantungan terhadap induk liar dikurangkan, bekalan rega berterusan dan ancaman biakbaka dalam diminimakan. Bekalan induk juga dijangka dapat dihasilkan sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor musim. Selain itu program ini berjaya meningkat jumlah peneluran per induk.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403615007


Penggunaan Sprinkler Dalam Meningkatkan Pengeluaran
Benih Udang Galah


Satu teknik bagi mengatasi masalah ini di hatcheri telah dibangunkan iaitu dngan menggunakan sprinkler (alat penyiram) yang dipasang di dalam tangki asuhan benih. Penggunaan sprinkler telah membantu mengurangkan masalah kematian benih udang galah yang melekat pada dinding tangki dan sekaligus meningkatkan pengeluaran benihudang galah. Sprinkler dipasang dalam tangki pembenihan bermula pada peringkat 10 pembenihan mengikut kesesuaian dan keadaan tangki. Sprinkler dipasang di dalam atau di bahagian atas tangki. Alat ini akan menyemburkan air pada bahagian dinding tangki secara sekata dan seterusnya menolak larva yang melekat pada dinding
supaya jatuh kembali ke dalam tangki. Jumlah dan bilangan sprinkler bergantung kepada saiz tangki. Tangki berisipadu 2-3 tan hanya memerlukan satu unit sprinkler sahaja yang berharga RM 70.00.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403715008


PrimZeat : Makanan lembab induk udang dan ikan laut bebas penyakit

Penghasilan makanan pematangan induk udang bebas penyakit (PrimEZeat) terdiri dari bhan-bahan segar yang diketahui formulasinya dalam bentuk pes melekit.Disediakan dengan pensterilan secara pemanasan untuk menghasilkan produk makanan lembab khas pematangan induk udang galah,udang laut dan ikan laut.Kajian pemakanan yang dilaksanakan keatas induk udang harimau dan udang galah berjaya menunjukkan bahawa PrimEZeat tidak membawa kesan negatif keatas kesihatan udang harimau Fekunditi induk udang galah yang diberi PrimEZeat didapati setara berbanding induk udang galah yang diberi makanan konvensional.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403815009


Protokol Ternakan Mikroalga Effisien Meningkatkan Produktiviti Ikan Marin

Inovasi yang dibangunkan adalah kaedah menggunakan pensterilan dry vapour. Teknik ini menggunakan inkubator yang diubahsuai menjadi oven pemanas pada suhu 125C untuk 2 jam atau 70C untuk 4 jam. Suhu ini sesuai untuk pensterilan air laut bagi tujuan ternakan mikroalga dalam kelalang 2 L. Kaedah ini dapat mensterilkan lebih banyak isipadu air laut berbanding dengan autoklaf yang hanya mempunyai isipadu pensterilan yang kecil.Kepekatan sel Nannochloropsis mencapai 50 juta sel/ml menyamai dengan kaedah menggunakan autoklaf. Ternakan 30 L dalam makmal basah dengan pendingin hawa dapat dielakkan dengan digantikan ternakan di luar bangunan dalam tangki kaca 50 L. Ini telah menjimatkan penggunaan tenaga elektrik.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403915010


Sistem Aruhan Zooplankton Dalam Ternakan Udang Harimau

Sistem ini dapat meningkatkan jumlah zooplankton di dalam kolam
ternakan udang marin dengan menggunakan detritus. Detritus
diperolehi daripada bahan-bahan terbuang, murah dan mudah
diperolehi seperti hampas soya, pelet yang rosak, tepung ikan,
dedak padi, sekam dan lain-lain.
Komponen tangki pengasingan terdiri daripada satu unit pam
separa tenggelam, tangki bersaiz 6 X 4 X 3, extension wayar
penyambung, alat pengawal masa (timer), skrin penapis 100 m,
blower dan paip. Pam bersaiz kecil adalah memadai untuk tujuan
pengepaman air dari kolam ke tangki pengasingan.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3281313784


Worst Allergic Weed, Parthenium Hysterophorus

Perthenium hysterophorus (rumpai miang Mexico) is invasive alien species and recalcitrant environmental pollutant weed recently discovered in Malaysia (Newstrait Time 25 Oct 2013). It reduces quality & quantity of agricultural products, causes health problem to human & animal and affect biodiversity.

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3281413785


TISC-TECH

Tisc-tech is a nursery technique to produce quality tissue cultured banana seedlings with shorter period than the conventional nursery practices. This technique provides best on-farm planting materials handling and nursery practices in mass production hence provides lower cost planting material.

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3281513786


TEMAN KEMBARA HARAMAIN

TEMAN KEMBARA HARAMIAN IS AN
EDITION IS TEMAN KEMBARA APPS THAT SPECIALLY
DESIGNED TO ASSIT PILGRIMS DURING THIER JOURNEY
TO MECCA AND MEDINA FOR PERFOMING HJJ, UMRAH
OR ZIARAH.THIS APPS DISPLAYS A BIG RED COLOURED
BUTTON OR HOT BUTTON THAT IS TO BE TAPPED FOR
ASISTANCE.

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3281613787


Smart Helmet

Smart Helmet is a motorcyclist helmet, which incorporates fun and safety while riding a motorcycle. The helmet is equipped with an Mp3 player if users want to listen to music while riding. It also integrates traffic information with music/fun to alert users of any road congestion. Besides, this helmet is developed with a weather forecast tool and a raincoat that can keep users dry on a rainy day.

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3281713788


Pumice-Buoy: An Innovative, Rocky Product of Floating Devices

Pumice-Buoy (from the words of pumice and buoy) is for the first time exposed as a novel and innovative product of floating devices and buoy products. It is made of pumice, a volcanic igneous rock which forms when magma with extremely high levels of water and gases is violently ejected from a volcano (in an explosive eruption), cools and depressurizes quickly and simultaneously above the ground. Pumice is typically light colored, composed of volcanic glass, may or may not contain crystals, and commonly originated from high-silica (felsic) to intermediate magmas. It commonly has vesicular or foamy (porous) texture and very low density, so it is enough for it to become the only rock that can float in water. This rock is cut and shaped to become some products, such as surfing boards and lifebuoys. Different from other types of the same kind products that are mostly made of heavy materials, such as plastic (polyethylene), rubber and fibreglass, Pumice-Buoy are lighter, stronger, more buoyant, more durable, resistant, friendly to users and environmental as well as unique in appearance. Potential markets and customers of these products among others are sport and safety equipments traders and marine transportation (such as ship and ferry) companies. People can use pumice-based surfing boards personally for surfing activity and pumice-based lifebuoys for swimming especially for babies and kids.

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3281813789


Nephelium Lappaceum and Lansium Domesticum Natural Fruit Vinegars

Nephelium lappaceum and lansium domesticum natural fruit vinegars were produced by natural fermentation process of the fruit juices to solve the problem of fruit dumping among the fruit orchards in Malaysia. The product is at par with imported apple cider vinegar and locally produced nipah vinegar.

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3281913790


NEFELI TM FRUIT VINEGAR

Produk cuka berasaskan buah rambutan (Nephelium lappaceum) dandokong (Lansium domesticum)

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3282013791


Nefeli

Produk cuka berasaskan buah rambutan
(Nephelium lappaceum) dan dokong (Lansium
domesticum)

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3282113792


My Wengtonia-Detoxificant for Drug Addiction

This product is a plant based-supplement from the Barringtonia racemosa extract. It possesses high antioxidant properties in which it can enhance the detoxificant process in human and animal bodies. The product also enhances the immune system of testimonies where it contains an antimicrobial activity to fight against the various species of pathogens.

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3282213793


My Peppell-Health Food Supplement

The increasing cost of treatment of many acute diseases such as cancer compels scientist to find alternative solutions. It is thus the aim of the present invention to address the above problems by providing a food supplement for human consumption. It is also to provide a primary composition that can be used directly or dried into powder form for application in pharmaceutical preparations.

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3282313794


My MM-New Aquaculture Product for Human Consumption

MY MM is dried freshwater tiny shrimp, Palaemonetes spp. This tiny shrimp is widely distributed in the river, ditches and open body water. Preliminary study showed that this dried tiny freshwater shrimp possesses high protein content ranging from 60% to 63%. The drying process of the shrimp is carried out in low cost and hygienic method through self modified microwave vacuum oven.

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3282413795


My Ab-Antibiotic Selective Kit for Veterinary Use

MY ABTM is a simple, low cost and user-friendly antibiotic selection kit for aquaculture use. This kit is developed to facilitate fish farmers in identifying suitable antibiotics for aquaculture use especially during disease outbreaks. This kit is the first in the world that can overcome misuse or overuse of antibiotics in aquaculture. Another feature of this kit is it can generate results rapidly within 36 hours.

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3282513796


Microwave Char From Mill Waste

The high carbon wastes generated from oil palm mills boosts the importance to be utilized for fuel exploitation in national power generation industries. The treated empty fruit bunch contains less moisture and high carbon content, benefits in boiler combustion application to steam power generation.

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3282613797


HM Breeding Chamber

The present invention relates to a method/modelling for optimization of growth condition in breeding leeches. Specifically, the invention relates to commercial of leeches in a big scale production by using the technology based on the study made on reproductive efficiency and mortality rate under different cultures.

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3282713798


High Density & Strength Composite Lumbers from Compressed Oil Palm Fronds (COPaF) An Eco-Friendly Material, Strong, Durable, Light and Cheap Alternative to Future Wood

Composite lumber made from the sliced and compressed oil palm fronds is a new type of wood composite introduced as an alternative to future timber. These lumbers (COPaF) are composed of compressed fibres from the agricultural waste fronds of Oil Palm trees, which are cultivated and found in abundance in Malaysia. The technology involved in manufacturing the products is quite straightforward. The fronds are peeled of their skin and sliced in a longitudinal direction. The materials are then compressed using rollers compressing machine before undergoing the gluing and assembly process to form the Compressed Oil Palm Composite Lumbers with enhanced density and strength.

Pengkalan Chepa Kelantan

ID : tm3282813799


Herbal Rice Syrup

The innovation parts of this product is the formulation or recipe of the concoctions. Why the recipe or formulation is important because the utalization of herbs without knowing the dosage and the right composition can cause poisonous to the consumers.

Pengkalan Chepa Kelantan

Displaying 1 - 25 of 38

To Register New Technology and Product Click Here