Skip to main content
x
Type a word
Category of Technology / Product

ID : tm3403115002


Applikasi
Minyak Pati Kayu Manis
Komersial Dalam Diet Ikan
Kerapu Untuk Kawalan
Parasit Lintah Laut


Inovasi ini terhasil semasa menjalankan kajian pemantauan dan
pengawalan serangan ektoparasit pada ikan ternakan di sangkar.Dalam tempoh kajian tersebut, pemerhatian kasar pada benih ikanyang dijangkiti lintah laut menunjukkan tanda-tanda klinikal seperti pendarahan dan luka di badan, mata atau sirip pada setiap bulan pertama kemasukan benih ke sangkar. Inovasi penggunaan pati minyak kayu manis komersil dalam diet ikan kerapu selama 2 minggu di peringkat hatceri merupakan satu usaha meningkatkan daya tahan ikan terhadap semua serangan penyakit sebelum dipindahkan ke sangkar. Aplikasi pati minyak kayu manis komersil didapati dapat mengurangkan sebanyak 70% tanda-tanda klinikal yang biasa dikesan pada bulan pertama kemasukan benih dalam sangkar. Begitu
juga dengan pengurangan 20% jangkitan parasit lintah laut pada benih ikan kerapu dalam sangkar pada minggu 4. Inovasi ini mudah digunakan dan diapplikasi pada 2 minggu pertama sebelum benih ikan kerapu dimasukkan ke sangkar. Inovasi ini masih dalam peringkat penambahbaikan dari segi kaedah penyimpanan di lokasi sangkar.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403215003


Break And Protect : Alat Untuk Mengawal Infestasi Lintah Marin Terhadap Ikan Marin Ternak

Inovasi ini tercetus semasa mencari penyelesaian kepada masalah serangan ektoparasit iaitu lintah laut dalam ternakan ikan kerapu.Inovasi ini menggunakan pendekatan saintifik maklumat kitaran hidup parasit.Inovasi ini boleh mengurangkan bilangan parasit lintah laut pada ikan dan seterusnya mengurangkan risiko ancaman pesakit sekundari seperti penyakit sisik tanggal, reput ekor dan sirip,Keadaan bentuk inovasi turut mengurangkan masalah kanibalisma dalam ternakan ikan kerapu di dalaam sangkar dan sekaligus meningkatkan produktiviti ternakan dan sekaligus meningkatkan pengeluaran ikan ternak marin.
Konsep ini adalah menggunakan substrat yabf diletakkan dalam sangkar ikan kerapu bagi tujuan lintah melekat dan bertelur di substrat tersebut dan dalam masa tertentu, substrat tersebut perlu dikeluarkan daripada sangkar ikan untuk tujuan pemutusan kitaran hidup lintah.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403315004


Cacing Nightcrawlers :Makanan Tambahan Bernutrien Untuk Induk Udang Galah

Untuk menjimatkan kos makanan induk udang yang bebas penyakit,FRI Pulau Sayak telah membangunkan teknik penghasilan cacing African Nightcrawlers (Eudrilus sp.) dengan menggunakan tangkitangki yang tekah bocor atau rosak tanpa menggunakan najis haiwan.
Kajian penternakan cacing tanah Nightcrawlers telah dimulakan
pada pertengahan tahun 2011. Penternakan cacing menggunakan
30 unit tangki gentian kaca (100 kg) dengan dasar berbentuk kon untuk memudahkan aliran keluar air baja organik melalui salur air di bahagian bawah. Sebanyak 20 ekor induk Nightcrawlers dimasukkan ke dalam setiap tangki yang mengandungi 60 kg campuran tanah dan pasir. Pemberian campuran makanan khas berserta air diberikan setiap hari. Selepas tujuh bulan beroperasi, sebanyak 700-1,000 g cacing Nightcrawlers boleh dihasilkan setiap hari atau sebanyak 21 kg setiap bulan. Setelah penuaian, cacing tersebut dibersihkan dan sedia untuk diberi makan terus kepada induk udang galah atau dijual. Berdasarkan kaedah penjualan RM200/kg cacing adalah berserta 70% berat tanah,
maka berat kasar sebanyak 63 kg dengan pendapatan sehingga
sekurang-kurangnya RM12,000 sebulan boleh dicapai. Induk-induk liar diperolehi dan kajian ternakan menggunakan pelbagai nisbah campuran tanah dan pasir telah diuji. Hasil kajian mendapati, purata sebanyak 200 ekor benih-benih cacing Nightcrawlers bersaiz sekitar 10 mm terhasil daripada setiap ekor induk cacing Nightcrawlers dalam tempoh 12 hingga 14 hari. Tempoh enam hingga tujuh bulan diperlukan untuk benih-benih tersebut mencapai berat sekitar 1.5 g hingga 2.0 g seekor, sebelum dituai untuk dijadikan sebagai makanan
tambahan induk udang galah. Penyaringan virus Nodavirus udang pada cacing Nightcrawlers dibuat secara berkala menggunakan kaedah PCR untuk memastikan bahawa tiada virus Nodavirus dikesan pada cacing tersebut.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403415005


DOFia Red : Strain Tilapia Merah Yang Ditambahbaik

Dalam kajian ini, induk-induk tilapia merah dari pusat-pusat pembenihan dan kolam-kolam ternakan di Semenanjung Malaysia telah dikumpulkan dan penilian prestasi telah dijalankan di FRI Glami Lemi,Negeri Sembilan.Empat stok baka terbaik telah dipilih dan dikacuk dalam corak diallel yang lengkap dan keluarga yang terhasil dipindahkan ke Pusat Pemgembangan Akuakultur (PPA) di Jitra.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403515006


Pembangunan Baka Dan Penambaikan Genetik Udang Galah
(Macrobrachium Rosenbergii)


FRI Pulau Sayak telah menghasilkan induk domestikasi yang
dipertingkatkan dari segi genetik dan prestasi. Dengan adanya
program pembangunan baka ini produktiviti dapat ditingkatkan
dengan penggunaan induk-induk dari strain yang berkualiti. Selain prestasi yang baik, program ini juga mampu membekalkan induk sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor permintaan dan cuaca. Dari segi penyakit pula, tidak ramai yang melakukan saringan terhadap induk yang digunakan. Jangkitan secara horizontal iaitu daripada induk kepada anak akan menjejaskan kadar hidup serta tumbesaran dikolam kelak. Hasil inovasi ini, bekalan induk yang diketahui status kesihatannya, prestasi tumbesaran dan keturunannya dapat digunakan secara meluas di negara ini.Dalam proses pembakaan ini, 4 sumber induk berbeza yang dikenali sebagai populasi asas telah digunakan. Sumber tersebut diperolehi daripada Sg Muda (Kedah), Sg Teluk Intan (Perak), Sg Timun (Negeri Sembilan) dan Sg Muar (Johor). Melalui kacukan secara sistematik dan
saintifik, 8 kumpulan baka yang baru diperolehi. Setiap baka dinilai dan baka yang terbaik digandaan untuk dijadikan induk. Seterusnya diedarkan kepada hatcheri yang memerlukannya. Saringan terhadap penyakit terutamanya bawaan virus keputusan 100% bebas daripada MrNv. Prestasi setiap baka pada setiap generasi dinilai berdasarkan jumlah peneluran dan prestasi dikolam. Dalam jangkamasa panjang,
pembangunan induk secara sistematik dan terancang dapat membantu menghasikan baka induk SPF dan induk membolehkan kebergantungan terhadap induk liar dikurangkan, bekalan rega berterusan dan ancaman biakbaka dalam diminimakan. Bekalan induk juga dijangka dapat dihasilkan sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor musim. Selain itu program ini berjaya meningkat jumlah peneluran per induk.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403615007


Penggunaan Sprinkler Dalam Meningkatkan Pengeluaran
Benih Udang Galah


Satu teknik bagi mengatasi masalah ini di hatcheri telah dibangunkan iaitu dngan menggunakan sprinkler (alat penyiram) yang dipasang di dalam tangki asuhan benih. Penggunaan sprinkler telah membantu mengurangkan masalah kematian benih udang galah yang melekat pada dinding tangki dan sekaligus meningkatkan pengeluaran benihudang galah. Sprinkler dipasang dalam tangki pembenihan bermula pada peringkat 10 pembenihan mengikut kesesuaian dan keadaan tangki. Sprinkler dipasang di dalam atau di bahagian atas tangki. Alat ini akan menyemburkan air pada bahagian dinding tangki secara sekata dan seterusnya menolak larva yang melekat pada dinding
supaya jatuh kembali ke dalam tangki. Jumlah dan bilangan sprinkler bergantung kepada saiz tangki. Tangki berisipadu 2-3 tan hanya memerlukan satu unit sprinkler sahaja yang berharga RM 70.00.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403715008


PrimZeat : Makanan lembab induk udang dan ikan laut bebas penyakit

Penghasilan makanan pematangan induk udang bebas penyakit (PrimEZeat) terdiri dari bhan-bahan segar yang diketahui formulasinya dalam bentuk pes melekit.Disediakan dengan pensterilan secara pemanasan untuk menghasilkan produk makanan lembab khas pematangan induk udang galah,udang laut dan ikan laut.Kajian pemakanan yang dilaksanakan keatas induk udang harimau dan udang galah berjaya menunjukkan bahawa PrimEZeat tidak membawa kesan negatif keatas kesihatan udang harimau Fekunditi induk udang galah yang diberi PrimEZeat didapati setara berbanding induk udang galah yang diberi makanan konvensional.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403815009


Protokol Ternakan Mikroalga Effisien Meningkatkan Produktiviti Ikan Marin

Inovasi yang dibangunkan adalah kaedah menggunakan pensterilan dry vapour. Teknik ini menggunakan inkubator yang diubahsuai menjadi oven pemanas pada suhu 125C untuk 2 jam atau 70C untuk 4 jam. Suhu ini sesuai untuk pensterilan air laut bagi tujuan ternakan mikroalga dalam kelalang 2 L. Kaedah ini dapat mensterilkan lebih banyak isipadu air laut berbanding dengan autoklaf yang hanya mempunyai isipadu pensterilan yang kecil.Kepekatan sel Nannochloropsis mencapai 50 juta sel/ml menyamai dengan kaedah menggunakan autoklaf. Ternakan 30 L dalam makmal basah dengan pendingin hawa dapat dielakkan dengan digantikan ternakan di luar bangunan dalam tangki kaca 50 L. Ini telah menjimatkan penggunaan tenaga elektrik.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403915010


Sistem Aruhan Zooplankton Dalam Ternakan Udang Harimau

Sistem ini dapat meningkatkan jumlah zooplankton di dalam kolam
ternakan udang marin dengan menggunakan detritus. Detritus
diperolehi daripada bahan-bahan terbuang, murah dan mudah
diperolehi seperti hampas soya, pelet yang rosak, tepung ikan,
dedak padi, sekam dan lain-lain.
Komponen tangki pengasingan terdiri daripada satu unit pam
separa tenggelam, tangki bersaiz 6 X 4 X 3, extension wayar
penyambung, alat pengawal masa (timer), skrin penapis 100 m,
blower dan paip. Pam bersaiz kecil adalah memadai untuk tujuan
pengepaman air dari kolam ke tangki pengasingan.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3126612237


Water Recycling Machine - Ris-MECTRON

The Water Recycling Machine or Ris-MECTRON is a compact, economical and high grade water recycling device to reprocess and recycle waste from the distillation process. The machine comprises of a storage tank, water pump, refrgerated cooling system, and a stop-ball water controller. It is equipped with an electronic circuit board for controlling and monitoring temperature, humidity and water flow. The machine weighs 65 kilograms and is 19 inch High, 16 inch Wide and 42 inch Long (19"H x 16"W x 42"L). The water distillation process involves condensing steam through a colun cooled by running water to produce distilled water. An enormous amount of water will be used and flushed out into the drain by the distriller condenser during the distillation process. This is a waste of a very valuable resource.

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3127312244


Typhi Carrier DNA

Typhoid is a major public health problem. It is caused by the bacteria Salmonella typhi which is transmitted via food prepared by food handlers who are carriers. The current method for diagnosis of typhoid carriers is by stool culture which produces results within 2-7 days, has low isolation rate (2-5%), it is labour intensive and expensive since multiple stool cultures need to be performed. Hence, there is rapid, specific, sensitive, cost effective, simple to perform and without need for cold chain for transportion and storage. Polymerase Chain Reaction (PCR) is one of the most common DNA-based techniques used for microbial diagnostics. Although sensitive, specific and rapid its reagents have to be transported via cold storage. Also, repeated freeze-thawing and multiple pipetting of reafents can give erroneous results.

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3127512246


SA-Cleanse: A New Herbal Mouthwash That Can Potentially Be Used As A Chemopreventive

The majority of mouthwash products that are popular in our Islamic community are not free from alcohol. There are two main issues with alcohol-based mouthwashes: Sharia compliance for Islamic consumer and scientifically, the possible correlation with developing oral cancer. Therefore, we have work together with QHERB Trading to produce a novel herbal mouthwash product from our local Malaysian plant (root water extract) which not only show the potential to kill oral-microbes but interestingly, can has low-levels of anti-oxidant and inhibit the growth of the osteosarcoma cells and tongue carcinoma cells.

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3128712258


Nutri-Mush Patty

Nutri-Mush Patty@ is prepared with partial replacement of chicken meat with ground oyster mushroom (Pleurotus sajor-caju) which possesses distinctive nutritional, palatial flavours and considerable medicinal values. This novel product contains appreciable amounts of dietary fibres, b-glucan, vitamins and other essential nutrients. These dietary fibres are associated with speeding up the transit of bowel contents, increases bulk, frequency and ease of faecal voiding.

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3128912260


My Dental Bib

Dental bibs are common items used in dental clinics. Patients however often get wet with the regular bibs and during a long procedure it can become very uncomfortable.

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3129012261


ManjaProtect

ManjaProtect is a special product from manjakani (Galls) ( Figure 1) water extract ( Figure 2). It is prepared by standard extraction processes using modern technology ( Figure 3). The extract has undergone laboratory testing such as food chemical analysis and biological activity screening using panel of cancer cell lines.

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3129212263


Locally Produced Dental Sponge As A Haemostatic Agent

This invention to produce Dental Sponge as a haemosthatic agent for use in dentistry. Extraction of teeth causes bleeding and resorption of alveolar bone. Bleeding after extraction of teeth should be stopped before the patient is discharged. A haemosthatic agent is often used in cases of profuse bleeding or prolonged bleeding. In this situation a good haemosthatic agent is very useful. Commercial haemosthatic agents available in our market are expensive and most of them are produced from animal gelatin and therefore not acceptable for some segment of community.

Dental sponge was prepared from local calf bone and underwent a through processing techniques. Endotoxin level assay was determined, surface properties were investigated in pore sizes and water uptake ability were measured. Biological evaluation was carried out testing for its cytotoxicity on human fibroblast cell lines. In vivo studies were done on sheep model. Bleeding time was evaluated in extraction sockets of sheep and the alveolar bone height was measured before and 2 months post-extraction in a case control study. There was a statistically significant difference in haemostatic effect showing shorter bleeding time in group using dental sponge compared to its control.

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3129312264


KelFil Anterior Nanocomposite

Anterior composite is a dental restorative use to restore damage anterior teeth due to caries or trauma. Their colour that mimics the natural tooth colour has resulted in a high demand by patients. Resin composite that normally used for dental restorative can be classified into different types which are depended on their filler sizes, such as micro composite, macro composite and hybrid composite. However those particular classifications of the resin composite have less aesthetic and low strength values. With a nanotechnology, systhesis of filler at nano size level can be achieved, resulted a nanocomposite with high aesthetic values and high strength. However, Commercial nanocomposite in the market is quite limited and also at a high price. For this reason, a group of researches at School of Dental Sciences, USM took the initiative and has successfully developed an anterior nanocomposite for dental filling known as KeLFiL. KeLFiL is an anterior resin composite where monodispered spherical silica nanoparticles synthesized via sol-gel process has been used as fillers. The product was nontoxic with properties such as flexural, compressive and hardness, water sorption and solubility that complied with the ISO standard of dental filling composites.

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3129512266


EZ TB Amp - A rapid DNA Test For The Detection Of Mycobacterium Tuberculosis

EZ TB Amp is a complete kit containing thermostabilized PCR reagents for the detection of Mycobacteriun tuberculosis. Product features:
- DNS-based for amplifying gene from Mycobacterium
tuberculosis
- Reduces pipetting error and caries over contamination
- Build-in gel loading dye
- Build-in internal control to rule out false negative and
positive results
- Requires no cold chain
- Inexpensive and affordable

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3129612267


EZ Dysentery DNA

PCR (Polymerase Chain Reaction) is one of the common DNA-based technique used for detection and identification of pathogenic microorganisms. Speed, a good detection limit, selectivity, specificity, sensitivity and potential for automation are among its important advantages. The main limitation of PCR based tests is its reagents has be transported by cold storage and repeated freeze thawing and multipipeting of the reagents can give erroneous results.

Unlike the conventional PCR based test, the EZ Dysentery DNA kit contains thermostabilized PCR reagents in a single tube to detect for Shigella sonnei, Shigella flexneri and Shigella dysentery respectively within 3 hours. The test can be transported without cold chain and is simple to perform. When evaluated in a retrospective study, the test showed 100% sensitivity and specificity for the detection of S. flexneri and S. dysentery and 100% sensitivity and 97.8% specificity for S.sonnei.

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3129812269


Ez Cholera Genostick: A rapid molecular test kit for the detection of vibrio cholera

Cholera is a life-threatening disease that is responsible for millions of cases and thousands of death annually worldwide. It is caused by the bacterium Vibrio cholera and patients often suffer massive and profuse watery diarrhea. The current diagnosis method usually requires up to 48 hours involving time-consuming culture and biochemical tests.

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3130612277


Campy DNA

Campylobacter jejuni causes 5-14% of all diarrhoeal diseases worlwide especially among children. Current diagnosis of the disease is via culture and Polymerase Chain Reaction (PCR) method. The culture method is time consuming, laborious, low in sensitivity and is being replaced by PCR-based tests. PCR is one of the most common DNA-based techniques used for the detection and identification of pathogenic microorganisms. Speed, specificity and sensitivity are among its important advantages. Limitations of PCR-based tests include reagents that must be transported in cold chain, it is expensive and requires skilled personnel to perform the test. Furthermore, multiple pipetting and repeated freeze-thawing of PCR reagents can give erroneous results.

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3130812279


Bal Ex: Home-based Video Module for Balance Exercises

Globally, balance disorders are common (affecting 1 in 10 people), serious and complicated. Management of balance disorder cases is challenging and controversial. To date, no systematic balance exercise available to assist patients in achieving the desired recovery. The ONLY home-based and video balance exercises available in five different languages (Malay, English, Chinese, Tamil and Arabic). Consists of 20 movements (divided into 3 levels) targeting specific functions of balance organs.
Why it is special?
1. Easy to perform (step by step instructions and visual cues) and practical for patients with reduced mobility.
2. Cost-effective.
3. Can improve patient's balance symptom in a short duration (less than 3 months).
4. Can improve patient's quality of life and reduce the number of injuries and fall incidences.
5. Reduce patient's hospital transfer time and travel expenses.
Application
1. Home-based structured excercise module for patients with dizziness, balance disorders and vestibular disorders.
2. Guidance for physiotherapists and rehabilitation staff during the therapy session.
3. For teaching and researches.

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3130912280


Bal Ex Stroke

Bal Ex Stroke merupakan modul latihan rehabilitasi angin ahmar @ strok untuk panduan di rumah. Modul ini mengandungi 60 pergerakan yang terbahagi kepada 7 tahap yang berbeza khusus untuk para pesakit yang mengalami penyakit strok. Ia merupakan teknik rawatan yang melibatkan arahan audio dan visual untuk pergerakan fizikal yang teratur dalam membantu penjaga atau pesakit melakukan latihan semasa di rumah. Di antara kepentingan modul ini ialah:
1. Dapat mengurangkan simptom ketidakseimbangan badan dalam jangka masa yang singkat (kurang dari 3 bulan).
2. Membantu dalam meningkatkan kualiti gaya hidup pesakit dan mengurangkan bilangan kemalangan akibat jatuh.
3. Mudah untuk dilakukan (arahan yang terperinci bagi setiap pergerakan dan contoh pergerakan berbentuk video).
4. Sesuai untuk pesakit yang kurang keupayaan untuk bergerak.
5. Modul yang sangat murah dan membantu menjimatkan kos serta masa yang diperlukan oleh pesakit untuk ke hospital bagi melakukan fisioterapi.

Kubang Kerian Kelantan

ID : tm3131312284


A Sustainable Hatchery Technique For Stichopus Vastus And Stichopus Horrens

Unsustainable global overfishing activities and commercial exploitation of sea cucumbers have initiated CITES to classify these invertebrates as endangered species. In Malaysia, the wild population of this icon of our marine and Langkawi heritage is diminishing. Malaysia prima facie status as importer, exporter and consumer of the sea cucumber is now questionable. An innovative artificial propagation technique has been developed as a possible farming methodology to increase stocks of the Stichopodidae family of S. vastus and S. horrens. It involves broodstocks harvesting, spawning, sexual and asexual (agametic cloning) propagations and feeding activities integrated with mariculture. In induced spawning, techniques such as thermal variation, water-jet spray, addition of aquaculture food, and grinded male gonads were applied. Gametogenesis commences psot-external fertilization into auricularia stages before settlement as pentactulas' and juveniles. At this stage of the life cycle, 2.5 month old healthy juveniles were transfered into sea cages fitted with 1mm Teflon net and placed at 30-deep, reef-associated mariculture sites.

Kubang Kerian Kelantan

Displaying 1 - 24 of 24

To Register New Technology and Product Click Here