Skip to main content
x
Type a word
Category of Technology / Product

ID : tm3403115002


Applikasi
Minyak Pati Kayu Manis
Komersial Dalam Diet Ikan
Kerapu Untuk Kawalan
Parasit Lintah Laut


Inovasi ini terhasil semasa menjalankan kajian pemantauan dan
pengawalan serangan ektoparasit pada ikan ternakan di sangkar.Dalam tempoh kajian tersebut, pemerhatian kasar pada benih ikanyang dijangkiti lintah laut menunjukkan tanda-tanda klinikal seperti pendarahan dan luka di badan, mata atau sirip pada setiap bulan pertama kemasukan benih ke sangkar. Inovasi penggunaan pati minyak kayu manis komersil dalam diet ikan kerapu selama 2 minggu di peringkat hatceri merupakan satu usaha meningkatkan daya tahan ikan terhadap semua serangan penyakit sebelum dipindahkan ke sangkar. Aplikasi pati minyak kayu manis komersil didapati dapat mengurangkan sebanyak 70% tanda-tanda klinikal yang biasa dikesan pada bulan pertama kemasukan benih dalam sangkar. Begitu
juga dengan pengurangan 20% jangkitan parasit lintah laut pada benih ikan kerapu dalam sangkar pada minggu 4. Inovasi ini mudah digunakan dan diapplikasi pada 2 minggu pertama sebelum benih ikan kerapu dimasukkan ke sangkar. Inovasi ini masih dalam peringkat penambahbaikan dari segi kaedah penyimpanan di lokasi sangkar.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403215003


Break And Protect : Alat Untuk Mengawal Infestasi Lintah Marin Terhadap Ikan Marin Ternak

Inovasi ini tercetus semasa mencari penyelesaian kepada masalah serangan ektoparasit iaitu lintah laut dalam ternakan ikan kerapu.Inovasi ini menggunakan pendekatan saintifik maklumat kitaran hidup parasit.Inovasi ini boleh mengurangkan bilangan parasit lintah laut pada ikan dan seterusnya mengurangkan risiko ancaman pesakit sekundari seperti penyakit sisik tanggal, reput ekor dan sirip,Keadaan bentuk inovasi turut mengurangkan masalah kanibalisma dalam ternakan ikan kerapu di dalaam sangkar dan sekaligus meningkatkan produktiviti ternakan dan sekaligus meningkatkan pengeluaran ikan ternak marin.
Konsep ini adalah menggunakan substrat yabf diletakkan dalam sangkar ikan kerapu bagi tujuan lintah melekat dan bertelur di substrat tersebut dan dalam masa tertentu, substrat tersebut perlu dikeluarkan daripada sangkar ikan untuk tujuan pemutusan kitaran hidup lintah.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403315004


Cacing Nightcrawlers :Makanan Tambahan Bernutrien Untuk Induk Udang Galah

Untuk menjimatkan kos makanan induk udang yang bebas penyakit,FRI Pulau Sayak telah membangunkan teknik penghasilan cacing African Nightcrawlers (Eudrilus sp.) dengan menggunakan tangkitangki yang tekah bocor atau rosak tanpa menggunakan najis haiwan.
Kajian penternakan cacing tanah Nightcrawlers telah dimulakan
pada pertengahan tahun 2011. Penternakan cacing menggunakan
30 unit tangki gentian kaca (100 kg) dengan dasar berbentuk kon untuk memudahkan aliran keluar air baja organik melalui salur air di bahagian bawah. Sebanyak 20 ekor induk Nightcrawlers dimasukkan ke dalam setiap tangki yang mengandungi 60 kg campuran tanah dan pasir. Pemberian campuran makanan khas berserta air diberikan setiap hari. Selepas tujuh bulan beroperasi, sebanyak 700-1,000 g cacing Nightcrawlers boleh dihasilkan setiap hari atau sebanyak 21 kg setiap bulan. Setelah penuaian, cacing tersebut dibersihkan dan sedia untuk diberi makan terus kepada induk udang galah atau dijual. Berdasarkan kaedah penjualan RM200/kg cacing adalah berserta 70% berat tanah,
maka berat kasar sebanyak 63 kg dengan pendapatan sehingga
sekurang-kurangnya RM12,000 sebulan boleh dicapai. Induk-induk liar diperolehi dan kajian ternakan menggunakan pelbagai nisbah campuran tanah dan pasir telah diuji. Hasil kajian mendapati, purata sebanyak 200 ekor benih-benih cacing Nightcrawlers bersaiz sekitar 10 mm terhasil daripada setiap ekor induk cacing Nightcrawlers dalam tempoh 12 hingga 14 hari. Tempoh enam hingga tujuh bulan diperlukan untuk benih-benih tersebut mencapai berat sekitar 1.5 g hingga 2.0 g seekor, sebelum dituai untuk dijadikan sebagai makanan
tambahan induk udang galah. Penyaringan virus Nodavirus udang pada cacing Nightcrawlers dibuat secara berkala menggunakan kaedah PCR untuk memastikan bahawa tiada virus Nodavirus dikesan pada cacing tersebut.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403415005


DOFia Red : Strain Tilapia Merah Yang Ditambahbaik

Dalam kajian ini, induk-induk tilapia merah dari pusat-pusat pembenihan dan kolam-kolam ternakan di Semenanjung Malaysia telah dikumpulkan dan penilian prestasi telah dijalankan di FRI Glami Lemi,Negeri Sembilan.Empat stok baka terbaik telah dipilih dan dikacuk dalam corak diallel yang lengkap dan keluarga yang terhasil dipindahkan ke Pusat Pemgembangan Akuakultur (PPA) di Jitra.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403515006


Pembangunan Baka Dan Penambaikan Genetik Udang Galah
(Macrobrachium Rosenbergii)


FRI Pulau Sayak telah menghasilkan induk domestikasi yang
dipertingkatkan dari segi genetik dan prestasi. Dengan adanya
program pembangunan baka ini produktiviti dapat ditingkatkan
dengan penggunaan induk-induk dari strain yang berkualiti. Selain prestasi yang baik, program ini juga mampu membekalkan induk sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor permintaan dan cuaca. Dari segi penyakit pula, tidak ramai yang melakukan saringan terhadap induk yang digunakan. Jangkitan secara horizontal iaitu daripada induk kepada anak akan menjejaskan kadar hidup serta tumbesaran dikolam kelak. Hasil inovasi ini, bekalan induk yang diketahui status kesihatannya, prestasi tumbesaran dan keturunannya dapat digunakan secara meluas di negara ini.Dalam proses pembakaan ini, 4 sumber induk berbeza yang dikenali sebagai populasi asas telah digunakan. Sumber tersebut diperolehi daripada Sg Muda (Kedah), Sg Teluk Intan (Perak), Sg Timun (Negeri Sembilan) dan Sg Muar (Johor). Melalui kacukan secara sistematik dan
saintifik, 8 kumpulan baka yang baru diperolehi. Setiap baka dinilai dan baka yang terbaik digandaan untuk dijadikan induk. Seterusnya diedarkan kepada hatcheri yang memerlukannya. Saringan terhadap penyakit terutamanya bawaan virus keputusan 100% bebas daripada MrNv. Prestasi setiap baka pada setiap generasi dinilai berdasarkan jumlah peneluran dan prestasi dikolam. Dalam jangkamasa panjang,
pembangunan induk secara sistematik dan terancang dapat membantu menghasikan baka induk SPF dan induk membolehkan kebergantungan terhadap induk liar dikurangkan, bekalan rega berterusan dan ancaman biakbaka dalam diminimakan. Bekalan induk juga dijangka dapat dihasilkan sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor musim. Selain itu program ini berjaya meningkat jumlah peneluran per induk.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403615007


Penggunaan Sprinkler Dalam Meningkatkan Pengeluaran
Benih Udang Galah


Satu teknik bagi mengatasi masalah ini di hatcheri telah dibangunkan iaitu dngan menggunakan sprinkler (alat penyiram) yang dipasang di dalam tangki asuhan benih. Penggunaan sprinkler telah membantu mengurangkan masalah kematian benih udang galah yang melekat pada dinding tangki dan sekaligus meningkatkan pengeluaran benihudang galah. Sprinkler dipasang dalam tangki pembenihan bermula pada peringkat 10 pembenihan mengikut kesesuaian dan keadaan tangki. Sprinkler dipasang di dalam atau di bahagian atas tangki. Alat ini akan menyemburkan air pada bahagian dinding tangki secara sekata dan seterusnya menolak larva yang melekat pada dinding
supaya jatuh kembali ke dalam tangki. Jumlah dan bilangan sprinkler bergantung kepada saiz tangki. Tangki berisipadu 2-3 tan hanya memerlukan satu unit sprinkler sahaja yang berharga RM 70.00.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403715008


PrimZeat : Makanan lembab induk udang dan ikan laut bebas penyakit

Penghasilan makanan pematangan induk udang bebas penyakit (PrimEZeat) terdiri dari bhan-bahan segar yang diketahui formulasinya dalam bentuk pes melekit.Disediakan dengan pensterilan secara pemanasan untuk menghasilkan produk makanan lembab khas pematangan induk udang galah,udang laut dan ikan laut.Kajian pemakanan yang dilaksanakan keatas induk udang harimau dan udang galah berjaya menunjukkan bahawa PrimEZeat tidak membawa kesan negatif keatas kesihatan udang harimau Fekunditi induk udang galah yang diberi PrimEZeat didapati setara berbanding induk udang galah yang diberi makanan konvensional.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403815009


Protokol Ternakan Mikroalga Effisien Meningkatkan Produktiviti Ikan Marin

Inovasi yang dibangunkan adalah kaedah menggunakan pensterilan dry vapour. Teknik ini menggunakan inkubator yang diubahsuai menjadi oven pemanas pada suhu 125C untuk 2 jam atau 70C untuk 4 jam. Suhu ini sesuai untuk pensterilan air laut bagi tujuan ternakan mikroalga dalam kelalang 2 L. Kaedah ini dapat mensterilkan lebih banyak isipadu air laut berbanding dengan autoklaf yang hanya mempunyai isipadu pensterilan yang kecil.Kepekatan sel Nannochloropsis mencapai 50 juta sel/ml menyamai dengan kaedah menggunakan autoklaf. Ternakan 30 L dalam makmal basah dengan pendingin hawa dapat dielakkan dengan digantikan ternakan di luar bangunan dalam tangki kaca 50 L. Ini telah menjimatkan penggunaan tenaga elektrik.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403915010


Sistem Aruhan Zooplankton Dalam Ternakan Udang Harimau

Sistem ini dapat meningkatkan jumlah zooplankton di dalam kolam
ternakan udang marin dengan menggunakan detritus. Detritus
diperolehi daripada bahan-bahan terbuang, murah dan mudah
diperolehi seperti hampas soya, pelet yang rosak, tepung ikan,
dedak padi, sekam dan lain-lain.
Komponen tangki pengasingan terdiri daripada satu unit pam
separa tenggelam, tangki bersaiz 6 X 4 X 3, extension wayar
penyambung, alat pengawal masa (timer), skrin penapis 100 m,
blower dan paip. Pam bersaiz kecil adalah memadai untuk tujuan
pengepaman air dari kolam ke tangki pengasingan.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm2992510896


Y-Tube Olfactometer for Insect Behavioural Responses to Volatile Compounds

This prototype was designed to determine the olfactory response of insects or other invertebrates towards different volatile compounds in order to improve the effectiveness of phermone trappings. This prototype also can be used as a teaching tool of entomology course or in chemical ecology research.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2992610897


Wifish: Fish-landing Data Collection using Mobile Technology

Advances in hand held computer technology are making data collection faster,easier and more accurate. In this project,the use of wireless mobile devices such as personal digital assistants (PDAS) to collect data for a study on elder neglect is described and evaluated. Methods for integrating this technology into a research study are discussed as suggestions for increasing the performance of data collectors using these devices. Fisheries policy and management objectives, particularly under the precautionary approach, need to be based upon analysis of reliable data. The implementation of Wifish for data collection could reduce the costs, paper usage, and eliminates the time for keying in data.It will increase efficiency and control of the field work, improve the coverage and provide collected information in a timely manner in an electronic form ready for compilation and further analysis. Moreover, control of the field operation is tremendously improved. Duplication of data missed data and cost control are monitored and rectified immediately.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2992710898


WfSAT: A Web-based Fish Stock Assessment Tools

In marine fisheries management, we hardly heard about the words "sustainability" and the "precautionary principle". These two famous words have being discussed worldwide in order to manage the renewable natural resources for future human generation as it is benefiting the present human generation. Therefore, the task to improve the fisheries itself is a dynamic process. The failure of the population processes and look at their probabilistic outcomes in hyperspace either through three or four dimensional spaces.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2992810899


Web Based Clinical Decision Support System for Hyperbilirubinemia: Hybicare

This product examines from a systems perspective some of the major issues associated with the provision of computer-based decision support in the management of the Hyperbilirubinemia patients. The concept of Web-Based Clinical Decision Support System for Hyperbilirubinemia (HybiCare System) is to facilitate hyperbilirubinemia risk stratification in newborns which support the clinical process and use of knwledge, diagnosis and investigation through treatment and long-term care. This system assist health care providers in clinical decision making by providing well-balanced information on the management of jaundice in newborns.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2992910900


Wave/Air Displacement Generator

The wave/Air Displacement Generator capitalizes wave crests through dynamic movement to create displacement of air in water in a confined container fitted with a small outlet, creating a stream of air with enough velocity to propel a mini propeller/ turbine. It can also rotate a mini motor to generate an electrical energy of up to 12 volts. Applying the basic principles of Bernoulli???s Continuity Flow Conservation of Mass a confined system, the mass that enters the system must also exit the system at the same time. Flow rate = Q = Area x Velocity
R1A1V1 (mass inflow rate) = r2A2V2 (mass outflow rate)
Where r is the density of the fluid. (In this case is density of air)
If the fluid at both points is the same, then the density drops out, and you get the continuity equation: A1V1 = A2V2
Therefore if A2 < A1 then V2 > V1
Thus air exiting a nozzle has a higher velocity.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2993010901


V-SEED'S : Web Database System for Seed Management

Seed is a basic resource for the reproductive process of some species of plants besides utilizing stem cutting method, bud leaf cutting and graft method which is known as air layering. The process of getting the source of the seed supply is very hard especially for plant that the breed offer a high value. Seed is imported or bought from certain suppliers whether individually or through company.

An innovation of digital software is developed to facilitate officers and researchers to keep, update, wipe, find and increase information related to the seed virtually using web technology which is known as Virtual Seed Database System or V-SEED'S.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2993110902


User's Behaviour Analyzer for E-learning Applications In The Social Network (UBIAR)

Currently, there are many studies use the log files in analyzing user's engagement of e-learning. Nevertheless, log files data in the social network only display the records of users attempted, experienced and finished.The built-in report did not explain the user's behaviour inside the e-learning applications in the social network. Therefore, this study was proposed a model for analyses the user's behaviour engagement of e-learning applications in the social network. Th behaviour data such as: "attempted","experienced","answered", "completed","passed" and "failed" will be tracked and recorded. By analyzing the behaviour data, the user's behaviour engagement of e-learning applications in a social network can be determined.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2993210903


Tubbies Ice Cream

Tubbies invent a novel unique natural flavor with new natural ingredient of premium ice cream which produced from fermentation technology.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2993310904


Titania/P3DT/Seaweed Bilayer Hybrid Solar Cell as Third Generation of Solar Technology

In this research, hybrid solar cells which consist of a combination of organic Red Seaweed(RS) and Poly(3-Dodecylthiophene)(P3DT) with organic titania nanocrystals materials are fabricated via electrochemical method. Power conversion efficiency value of ITO/TIO2 NCS/P3DT/RS/Au was 2.0%.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2993410905


ThiOLED: A Petit Waste-Reducing New Materials for Lighting Technology Interest

ThiOLED: A Petit Waste-Reducing New Materials for Lighting Technology Interest was successfully prepared, synthesized and characterized via spectroscopy and analytical technique which involve contribution of molecular modelling by Gaussian 09 in order to correlate between layer OLED. The electrochemical deposition (ECD) technique have been applied to prepare organic thin films due to posse least expensive cost, low temperature method, easily controllable (change of deposition time and potential) and non-pollutant one. Surprisingly, this type of system gave promising result to be applied as conductive layer in single layer OLED. In a nutshell, with the outstanding approach and performance, ThiOLED will be no doubt can attract any crowd at different level in the community to further evaluate this type of molecular framework to be potentially used in the area of microelectronic devices.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2993510906


The Hurricane Protective Barrier System

A windstorm consisting of violent winds with 64-72 knots (11 on Beauford scale), have a significant force that is able to cause damage to property and environment. Since 1990, natural disasters have affected about 217 million people every year especially windstorms disaster contributed of world disaster in 15% loss of life, 27% number of events and contributed 45% of economic loses and increasing every year. High winds cause significant structural and environmental damage. However, the research on ideal and effective windstorm protection or wind barrier method are rather limited. The used of this Wind Barrier for deflecting incoming wind as a novel method to reduce severe damage to properties with the ability to withstand windstorm's forces. The barrier is formed y joining several aerodynamic ellipse-shaped beam or 'S' shape curves arranged horizontally equidistance from each each other made of a set of blades and aerodynamic rod shape in between superposed on one another at regular distance for deflection of high wind velocity, at the lower end of the last 'S' shaped curve can be attached a wind blade to be used to generate electricity.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2993610907


The Horseshoe Crab and their Use in Human Cardiac Disorders

Marine natural products have always been a source of new leads for the treatment of many deadly diseases such as cancer,acquired immuno-deficiency syndrome (AIDS) etc. The pharmacology of marine compounds such as anti-helminthes,anti-bacterial,anti-coagulant,anti-diabetic,anti-fungal,anti-inflammatory,anti-malarial,anti-platelet,anti-protozoa,anti-tuberculosis anti-viral activities affecting the cardiovascular and nervous systems are highly encouraging.Several molecules isolated from various marine organism such as micro organisms,algae,fungi,invertebrates and vertebrates are currently under an advanced stage of clinical trials.Some of them have already been marketed as drugs.A number of marine peptides have been isolated in recent years which exhibit potent biological activities and many of the compounds showed promising anticancer activities. This present study thus opens up entirely new possibilities using peri-vitelline fluid of the horseshoe crab for medical application to improve stem cell differentiation into cardiomyocytes on severe ischemic diseases which cannot be improved by classic therapy.Though along Malaysian coast,three valuable species of the horseshoe crab are found but unfortunately not much work has been done on their bio-medical potential.Hence it is prudent o our part to put our sincere efforts to know more about the amazing creature.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2993710908


The Development of Food Products from Greater Yam (Dioscorea alata L.) Flour.

The fresh tubers of greater yam {Dioscorea alata L.) collected were processed to become flour. The food products (cake and cookies) were formulated and developed from the flour. The acceptability of the foods assessed by a number of panelists indicated that the use of yam flour in food formulation gave a positive effect in most sensory attributes as compared with the control sample (food without yam flour).

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2993810909


Tetraselmis Chuii Beads for Home Aquarium

Aquaculture wastewater containing high levels of ammonia, nitrite and phosphorus when discharged have negative effects on environment. Chemical treatment are expensive. Present invention uses tetraselmis chuii beads for rapid and efficient removal of nitrogen and phosphorus from wastewater.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2993910910


Technique of Triploidy Induction for Enhancing Growth in Fishes

Triploidy induction as a way to mitigate the maturation effects in aquaculture is an effective chromosome manipulation technique. triploidy induction provides functional sterility, because the pairing of chromosomes during meiotic division results in a hampered separation of chromosomal triplets.

Triploidy induction technique as a way to overcome stunting effects in tilapia culture has attracted considerable research over the past.

Kuala Terengganu Terengganu

ID : tm2994010911


Tal kit : Rapid Endotoxin Detection Kit

The amoebocyte lysate is highly sensitive and useful for the rapid and accurate assay of Gram-negative bacteria even if they are present in a very minute quantity up to the level of 10 g. The Amoebocyte Lysate functional proteins comprise of serine proteases namely factors B,C G and coagulation factor.

Kuala Terengganu Terengganu

Displaying 1 - 25 of 116

To Register New Technology and Product Click Here