Skip to main content
x
Type a word
Category of Technology / Product

ID : tm3355414525


1 Day Full Dentures (1DFD)

Innovations in the process of manufacturing false teeth that can reduce the critical procedures, patient appointments and the dentition period.

Inovasi dalam proses pembuatan gigi palsu yang dapat mengurangkan prosedur kritikal, temujanji pesakit dan juga tempoh penghasilan gigi palsu.

Kuching Sarawak

ID : tm3447415445


Bubu Ikan Lipat Sarawak(Sarawak Collapsible Fish Trap)

Satu inovasi yang dinamakan Bubu Ikan Lipat Sarawak telah berjaya dibangunkan oleh FRI Bintawa Sarawak. Pada tahun 2006. Inovasi ini masih ditambah baik sehingga 2010. Idea asal inovasi ini tercetus semasa perlaksanaan projek penyelidikan bertajuk Pembangunan Teknologi Penangkapan Ikan di Kawasan Terumbu dan Dasar Kasar. Kerangka utama bubu ikan yang direka ini diperbuat daripada rod besi yang mempunyai ketebalan 10 mm yang sangat kuat dan tahan lama. Kerangka yang diperbuat daripada besi bertindak untuk menguatkan
struktur bubu dan membantu menstabilkan bubu ini di dasar lautan terutama semasa keadaan laut yang bergelora. Kerangka kompartmen tangkapan diperbuat daripada rod besi berdiameter 3 mm. Batang besi ini boleh dilipat mengikut saiz dan bentuk kompartmen. Kerangka utama dan kompartmen tangkapan ikan dilitupi dengan jaring polyethylene 36 ply dan saiz mata jaring 3 inci. Struktur separa bulat dan gelang dibina pada kerangka utama bubu bagi membolehkan rangka bubu dilipat dengan mudah.

Kuching Sarawak

Displaying 1 - 2 of 2

To Register New Technology and Product Click Here