Langkau ke kandungan utama
Sila tunggu...

e-Perpustakaan

Pengkatalogan Perpustakaan

Online Public Access Catalog (OPAC)

yang juga dikenali sebagai WebOPAC, PAC, WebPAC, katalog perpustakaan, dan katalog dalam talian.

Sistem OPAC ini secara amnya mengandungi semua rekod-rekod akan katalog perpustakaan dan memiliki koleksi bahan yang secara khususnya memfokuskan pada topik polisi, pengurusan dan petanda sains, teknologi dan inovasi ( STI ).
 
Selain itu, terdapat juga koleksi bahan dalam bidang lain seperti pengurusan, motivasi, agama dan bahan bacaan ringan.
 
Koleksi utama Perpustakaan MOSTI boleh didapati dalam bentuk monograf, laporan, jurnal, data statistik dan laporan penyelidikan yang diterbitkan oleh MOSTI.

Perpustakaan MOSTI juga merupakan salah satu konsortium KIK (Katalog Induk Kebangsaan) dibawah tabir urus kelolaan Perpustakaan Negara Malaysia.

Pergi ke Sistem
Pengagihan

Kategori Koleksi

Koleksi bahan perpustakaan yang boleh diketuai oleh pembaca. Ia terdiri daripada buku, laporan, laporan tahunan kementerian / agensi lain, bahan bacaan ringan dan bahan bersiri iaitu majalah dan jurnal dalam pelbagai jenis bidang.

Koleksi rujukan merujuk kepada Ensiklopedia, Kamus, Akronim, Perbendaharaan Kata, Biografi dan Direktori. Ini merupakan item yang tidak diedarkan, yang hanya dapat dirujuk di perpustakaan.

Nadir Collection merujuk kepada penerbitan yang dikeluarkan sebelum tahun 1990-an dan / atau sukar untuk dikeluarkan atau kehabisan cetakan. Ia juga merupakan warisan kementerian kerana mengandungi maklumat berharga untuk rujukan masa depan. Contohnya, koleksi seperti Dasar Sains dan Teknologi Nasional Pertama ( 1986-1989 ) dan Laporan Tahunan Majlis Kebangsaan untuk Penyelidikan dan Pembangunan Ilmiah ( MPKSN ) 1978-1979. Koleksi tersebut merupakan bahan yang tidak akan diedarkan dan hanya boleh digunakan di perpustakaan. Sebarang pertanyaan sila rujuk Kaunter Perpustakaan.

Koleksi bersiri terdiri daripada tajuk dalam pelbagai subjek seperti sains dan teknologi, pengurusan, bahasa, ekonomi, kesihatan dan teknologi. Item dalam koleksi siri boleh didapati dalam pelbagai format seperti jurnal, majalah, surat khabar, pangkalan data dalam talian dan jurnal elektronik.

Proses Perniagaan

Langkah-langkah untuk Meminjam Buku

Perpustakaan ini mempunyai lebih daripada 10,000 tajuk jurnal bercetak, buku, laporan, buku tahunan, direktori dll.Perkhidmatan yang tersedia dinyatakan di bawah:

01

Keputusan

Tentukan Tajuk/Subjek/Pengarang anda

02

Carian

Cari buku anda di Sistem Perpustakaan Kami (OPAC) library.mosti.gov.my

03

Lihat

Lihat senarai buku dan catatkan nombor panggilan.

04

Pergi

Pergi ke perpustakaan fizikal untuk mengambil buku pinjaman menggunakan nombor panggilan

05

Ambil

Pergi ke kaunter dan dapatkan buku yang didaftarkan untuk meminjam.

Quick Link

Akses Dalam Talian ke Sumber E-Perpustakaan

E-buku
E-buku
E-buku

Terdapat 51 e-buku dalam subjek STI yang dilanggan

Pangkalan Data E-sumber
Pangkalan Data E-sumber
Pangkalan Data E-sumber
Sumber rujukan STI jurnal dalam talian dan e-buku teks penuh