Langkau ke kandungan utama
Sila tunggu...

KRSTE.my

Mengenai KRSTE.my

Sumber Pengetahuan untuk Kecemerlangan Sains dan Teknologi, Malaysia

merupakan salah satu inisiatif MOSTI yang diterajui oleh MASTIC bagi menangani isu sains dan teknologi serta cabaran yang dihadapi oleh masyarakat, kementerian dan negara. KRSTE.my direka khusus sebagai Single Point Access Facilities (SPAF) yang menyediakan platform kerjasama pintar pengurusan pengetahuan dan pembelajaran pengetahuan mengenai Sains dan Teknologi dan Inovasi.

Pautan Aplikasi : https://krste.my

KRSTE.my membolehkan

Pertukaran

Pertukaran pengetahuan dalam persekitaran yang selamat.

Pencarian

Carian berdasarkan konteks menggunakan teknologi semantik.

Kandungan

Pengayaan kandungan dengan sumber kandungan dari institusi tempatan dan antarabangsa.

Keputusan

Pengayaan kandungan dengan sumber kandungan dari institusi tempatan dan antarabangsa.

Visualisasikan

Paparan visual kandungan dengan menunjukkan hubungan dan gambaran besar pakar dalam pelbagai bidang penyelidikan.

Baca lebih lanjut

Mengetahui dengan Lebih Baik

Sejak April 2004, Pusat Maklumat Sains & Teknologi Malaysia (MASTIC) MOSTI telah mendedikasikan usaha yang ketara untuk membangunkan Sumber Pengetahuan bagi Kecemerlangan Sains dan Teknologi melalui platform Portal KRSTE.my. Portal KRSTE.my akan berfungsi sebagai Single Point Access Facilities (SPAF) kepada pelbagai artifak pengetahuan dari pelbagai sumber dalaman dan luaran dan menjadi pangkalan data terbesar maklumat mengenai Penyelidikan, Pembangunan & Pengkomersialan dalam bidang Sains, teknologi dan Inovasi.

Portal KRSTE.my merupakan sumber rujukan yang paling komprehensif bagi pencarian data dan maklumat yang sukar diperolehi, sama ada ia melibatkan pencarian data umum mengenai organisasi dan institusi yang terlibat dalam R&D ataupun maklumat khusus seperti dana yang tersedia untuk R&D , Kemudahan dan peralatan R&D yang boleh diakses (seperti makmal, peralatan khusus dll) serta maklumat mengenai kakitangan, penyelidik dan pakar yang berkaitan, termasuk CV mereka. Data sedemikian tidak mudah diakses sebelumnya dan belum pernah tersedia di mana-mana laman web. Kini data tersebut boleh diperolehi di Portal KRSTE.my.

Portal KRSTE.my bertujuan mengatasi kekurangan kebolehcapaian dan perkongsian di antara agensi dan organisasi yang mewujudkan pulau-pulau maklumat. Malangnya, maklumat berkaitan penyelidikan yang berada di organisasi tersebut tidak dikongsi dan dioptimumkan penggunaannya dan hanya boleh dicapai oleh mereka yang berada di dalam organisasi tersebut sahaja. Majoriti pencari maklumat tidak menyedari adanya maklumat tersebut dan menghabiskan masa yang berharga untuk mencipta semula maklumat yang telah sedia ada.

MASTIC, sebagai pusat maklumat S&T berhasrat untuk mencegah pertindihan maklumat dengan menyediakan satu platform repositori bagi semua artifak pengetahuan nasional. KRSTE.my merupakan tunggak utama di dalam usaha MASTIC meningkatkan penyampaian perkhidmatan supaya pencari maklumat mempunyai akses segera dan tunggal terutamanya mereka yang terlibat dalam STI dan R,D&C. Hasrat gigih MASTIC dalam menyediakan Portal KRSTE.my adalah untuk mencegah pembaziran dana, sumber dan masa selain membolehkan platform Pengetahuan ini dikongsi dan dimanfaatkan oleh semua.

 

Di dalam zaman ini, maklumat mempengaruhi semua perkara dan boleh membentuk dan menghancurkan individu, masyarakat dan negara. Maklumat juga boleh menjimatkan masa, kos dan membantu menggerakkan sumber-sumber yang berharga apabila diperlukan serta mengurangkan pertindihan maklumat sedia ada.

Oleh itu, Portal KRSTE.my bakal menjadi asas sumber maklumat yang paling dicari oleh individu dan organisasi yang terdiri daripada Pembuat Keputusan dan Pembentuk Dasar, Pegawai Penyelidik, Pendidik dan Pelajar di Sektor Awam dan Swasta, Kementerian serta Industri.

 • Dinaiktaraf sebagai sebuah Platform Bersepadu Data dan Maklumat Sains, Teknologi dan Inovasi (STI);
 • Direka dengan antara muka web yang lebih baik dan cirian-cirian sistem yang lebih mesra pengguna seperti elastic search, pelaporan dinamik, muatnaik secara pukal, tempahan peralatan dan perkhidmatan atas talian dan sebagainya;
 • Mempergiat penggumpulan data dan promosi platform bersepadu KRSTE.my 2.0

KRSTE.my menawarkan maklumat yang berharga kepada Kumpulan dan Individu di atas. Tentunya Kumpulan Kerajaan, Pembuat Keputusan, Penggubal Dasar dan Pegawai Penyelidik akan mendapati kesemua data yang tersedia melalui KRSTE.my adalah penting di dalam menyediakan input bagi analisis dan rumusan bagi dasar strategik nasional. Selain itu, ia juga boleh digunakan untuk mengesan dan menganalisis karier dan mobiliti, mengesan usaha penyelidikan sedia ada, membangun kajian terdahulu dan membantu penyelidik menyiapkan projek mereka dengan lebih berjaya. Akses sebegini kepada output penyelidikan dan petunjuk strategik tempatan dapat membantu golongan penyelidik mengoptimumkan pendanaan, menyelaras output R&D, menyokong pengkomersialan dan pembangunan nasional seterusnya meningkatkan analisis ekonomi teknologi berpotensi secara ketara.

Bagi mereka yang terlibat dalam membuat keputusan dan menggubal dasar untuk Kumpulan Pendidik akan melihat KRSTE.my sebagai sumber yang bermanfaat dalam memberi data dan input yang tidak ternilai mengenai carian dana bagi melaksanakan dasar pendidikan dan merumus arah strategik bagi pendidikan dan juga Program dan Projek R&D. Input berharga yang terdapat di KRSTE.my akan membolehkan mereka merumuskan dasar selaras dengan agenda nasional. Perkongsian pengetahuan melalui KRSTE.my akan menghasilkan teknopreneur yang berupaya menggunakan data tersebut bagi meningkatkan hasil projek penyelidikan mereka.

Begitu juga, Pelajar, Penyelidik Fakulti, Guru dan Pelatih akan menganggap KRSTE.my sebagai sumber yang berharga. Mereka boleh memperolehi input berharga untuk mewujudkan maklumat baru, memberi inspirasi dan membuka jalan bagi penemuan dan inovasi baru yang akan meningkatkan hasil projek penyelidikan mereka selain mendapatkan dana bagi tujuan tersebut.

Jelas, kualiti keputusan yang dibuat dan hasil akhir keseluruhan semua pihak yang melindungi KRSTE.my dan mereka yang tidak dapat dibezakan dengan ketara!

Mereka yang berada di kumpulan industri juga tidak ketinggalan untuk mendapat manfaat daripada KRSTE.my. Ini kerana kos, masa dan usaha untuk penghasilan R&D dapat dijimatkan dengan menganalisis inisiatif dan hasil R&D sebelumnya. Pakar industri akan memperoleh input yang berharga bagi mengelakkan pembaziran sumber dan memberi arah untuk menyalurkan sumber terhad mereka dan menyelaraskan sumber sedia ada bagi mendapatkan hasil yang lebih baik.

Analisis terhadap pelajaran yang dipelajari daripada org lain akan membolehkan mereka untuk fokus kepada peluang ekonomi, teknologi dan pengkomersialan yang baru dan bagaimana mengakses dana untuk melaksanakannya sambil melindungi diri mereka sendiri, IP Organisasi mereka, dan penembusan baru yang ingin dikomersialkan dan dipasarkan.

Oleh itu, KRSTE.my akan mempromosikan pengembangan pengetahuan dan kemahiran teknikal dan saintifik daripada kumpulan industri untuk peningkatan produk dan perkhidmatan serta inovasi. Seterusnya pertumbuhan pelbagai pengetahuan yang berkaitan dengan industri akan menyumbang kepada daya saing yang lebih tinggi di pasaran tempatan dan global.

Portal KRSTE.my telah dibangunkan melalui pelbagai fasa

 • Fasa 1
  Platform KRSTE.my bermula pada bulan April 2004 dan memerlukan masa 6 bulan untuk disiapkan.
 • Fasa 2 & 3
 • Fokus pada peningkatan dan penambahan fungsi Portal KRSTE.my. Ia bermula pada bulan Mac 2005 dan siap pada bulan Disember 2005.
 • Fasa 4 & 5
  Memperkayakan kandungan dan meningkatkan kemampuan sistem KRSTE.my, selaras dengan strategi nasional STI dan R,D&C.

Sejak itu dan sehingga kini, peningkatan perkhidmatan KRSTE.my, yang telah berkembang menjadi Versi Generasi Ketiga (KRSTE.my R3), telah menjadi Fokus Utama. Evolusi dari Portal KRSTE.my dari KRSTE.my R2 ke KRSTE.my R3 juga sebagai tindak balas kepada keperluan untuk Pangkalan Data R&D Kebangsaan.

Ringkasnya, Portal KRSTE.my akan menjadi salah satu platform yang kaya sumber pengetahuan dan maklumat yang dicari oleh pencari maklumat. Ia akan menghubungkan komuniti RD&C dan seterusnya kepada mereka yang mencari kemajuan dalam maklumat. Ketersediaan pelbagai Dashboard akan memudahkan penanda arasan dan pengukuran petunjuk yang lebih mudah dan sistematik. Sementara proses penambahbaikan yang berterusan kepada ciri-ciri dan fungsi akan terus memperkayakan sumber maklumat KRSTE.my.

Perniagaan Teras

Sistem bersepadu KRSTE.my dibahagikan kepada enam modul utama.

ORGANISASI SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI
6231 +

ORGANISASI SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI

MALAYSIAN HUMAN RESOURCES in STI (MyHRSTI)
19736 +

MALAYSIAN HUMAN RESOURCES in STI (MyHRSTI)

NATIONAL SCIENTIFIC FACILITIES AND EQUIPMENT
3897 +

NATIONAL SCIENTIFIC FACILITIES AND EQUIPMENT

R&D BANK PROJEK
19599 +

R&D BANK PROJEK

TECHNOLOGY MARKET (TECHMART)
1427 +

TECHNOLOGY MARKET (TECHMART)

INDIKATOR SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI
168 +

INDIKATOR SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI

Testimoni Pengguna

Apa kata ahli kami mengenai KRSTE.my

Aliran Kerja Strategik

Kami Mengikuti Beberapa Langkah untuk Mengembangkan Pengetahuan STI

01

Mengumpul

Pengumpulan data melalui latihan pendidikan pengguna

02

Pembersihan data

Bersihkan dan menganalisis data kami
03

Penyebaran Maklumat

Berkongsi pengetahuan strategik STI melalui Portal KRSTE.my
04

Penggunaan Maklumat

Bersihkan dan menganalisis data kami
Tidak tahu bagaimana untuk mula?

Berikut adalah beberapa tutorial video kami untuk permulaan.

Lawati KRSTE.my