Langkau ke kandungan utama
Sila tunggu...
Is the information in the MASTIC Official Portal easy to access?
Write your valuable suggestions for us to improve our Official Portal.
Objektif Anugerah

Anugerah tahunan ditubuhkan untuk menggalakkan saintis dan jurutera muda mengambil penyelidikan dalam sains, teknologi dan inovasi. Anugerah ASEAN-ROK untuk Kecemerlangan dalam Sains, Teknologi dan inovasi mengiktiraf pencapaian akademik dan profesional para saintis dan jurutera kerjaya awal yang menjanjikan dan berkewarganegaraan ASEAN. Anugerah ini terbuka kepada profesional yang mengejar kerjaya dalam mana-mana bidang sains semula jadi atau kejuruteraan. Terutamanya pengiktirafan Next ASEAN Innovator menjangkau para saintis dan jurutera dari kewarganegaraan ASEAN yang bertujuan untuk mewujudkan perkongsian penyelidikan bersama dengan komuniti saintifik di Republik Korea.

Kriteria Kelayakan

Untuk mengambil bahagian dalam anugerah itu menurut pengiktirafan ASEAN Next Inovator, pemohon mesti memenuhi kriteria berikut:

 • Warganegara negara anggota ASEAN*; dan
 • Seorang profesional dengan pengalaman kerja kurang daripada 5 tahun selepas memperoleh Ph.D.**;
 • Tidak mempunyai rekod dalam tempoh dua tahun lepas menerima anugerah yang dianjurkan atau disokong oleh ASEAN, dalam bidang sains dan kejuruteraan
 • * Negara anggota ASEAN termasuk Brunei Darussalam, Kemboja, Indonesia, Lao PDR, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand dan Viet Nam (dalam susunan abjad)
 • * Bidang utama Ph.D. ijazah atau program kedoktoran hendaklah dalam sains semula jadi (termasuk fizik, sains matematik, kimia, nanosains, sains biologi, sains perubatan, dll.) atau kejuruteraan (termasuk mekanikal, aeroangkasa, elektronik, kejuruteraan alam sekitar dan sains komputer, dsb.)
Insentif

Pemenang akan menerima USD 12,000 oleh Menteri Kementerian Sains, Teknologi dan ICT (MSIT) ROK. Wang anugerah akan dipindahkan melalui wayar kepada pemenang dalam tempoh sebulan selepas majlis anugerah. MSIT juga akan menaja perbelanjaan perjalanan, perbelanjaan penginapan serta peruntukan makan untuk para pemenang untuk menghadiri Program Latihan STI ASEAN-ROK selama seminggu dan majlis penganugerahan. Pemenang akan dijemput untuk menghadiri Program Latihan ASEAN-ROK STI tahunan satu minggu pencalonan yang diadakan di Seoul, Republik Korea, untuk membentangkan dan berkongsi hasil kerjanya. Semasa majlis penutupan Program, Menteri MSIT akan menyampaikan pemenang Anugerah ASEAN-ROK untuk Kecemerlangan dalam Sains, Teknologi dan Inovasi dengan Anugerah mereka. Majlis anugerah itu dijangka dihadiri tetamu kehormat dari kedutaan masing-masing Negara Anggota ASEAN di Korea dan pihak berkepentingan jemputan.

Kaedah Permohonan

Untuk dipertimbangkan untuk anugerah di bawah pengiktirafan Next ASEAN Innovator, pemohon hendaklah menyerahkan perkara berikut dalam talian kepada STEPI aseanrokaward@stepi.re.kr dengan salinan kepada Sekretariat ASEAN,STI_Division@asean.org :
1) Borang permohonan

 • Dokumen sokongan dalam borang permohonan: (nota: sertakan hanya pencapaian sepanjang 5 tahun yang lalu)
 • Kertas penyelidikan utama pemohon (sebaik-baiknya kertas penyelidikan yang diterbitkan)
 • Lampiran 1 – Senarai artikel jurnal
 • Lampiran 2 – Senarai paten
 • Lampiran 3 – Senarai pembentangan persidangan
 • Lampiran 4 – Senarai persahabatan, kepujian dan anugerah

2) Kenyataan Peribadi
3) Surat Syor oleh profesor atau penasihat atau kolaborator penyelidikan yang pernah bekerja dengan pemohon sebelum ini di kawasan penyelidikan pemohon. (Seseorang pengesyor tidak boleh memberikan surat kepada lebih daripada seorang pemohon untuk pertimbangan anugerah.) Dokumen yang diperlukan, lengkap dalam setiap aspek, mesti diserahkan dan diterima sebelum 11:59 malam
GMT+9 pada 31 Julai 2021 untuk permohonan dipertimbangkan bagi pengiktirafan Next ASEAN Innovator
Anugerah tersebut.

Tarikh tutup
Terakhir dikemaskini
06 September 2022